La Comarca Científica

Marina Baixa

La Marina Baixa és una comarca valenciana ubicada al centre del territori valencià i que podem descobrir gràcies a l’anàlisi des de les Ciències Socials. L’antropologia, les ciències polítiques, la criminologia, l’economia, la geografia, la història, la psicologia i la sociologia són les eines necessàries per a conéixer de prop la Marina Baixa.

Busques un científic/a social de la zona? En el nostre cercador trobaràs antropòlegs, criminòlegs, economistes, geògrafs, historiadors, psicòlegs, politòlegs, sociòlegs i treballadors socials d’esta comarca valenciana.

Filtrar per ciència
Científics/es socials
Antropòleg/a
Criminòleg/a
Economista
Geògraf/a
Historiador/a
Politòleg/a
Psicòleg/a
Sociòleg/a

Demografia de la Marina Baixa

La Marina Baixa té una població total de més de 193.914 habitants, a causa de l’increment progressiu des de 2005 fins a 2011, on es sumaren a la comarca alacantina més de 30.000 persones. Com ja hem anat avisant en La Comarca Científica, este fenomen demogràfic és propiciat fonamentalment pel descens en la població de les comarques d’interior, motivats per un sector turístic atraient d’ocupació i desenvolupament d’activitats econòmiques.

La Marina Baixa

Esta és la llista de ciutats i pobles que integren la comarca de la Marina Baixa: l’Alfàs del Pi, Altea, Beniardà, Benidorm, Benifato, Benimantell, Bolulla, Callosa d’en Sarrià, el Castell de Guadalest, Confrides, Finestrat, la Nucia, Orxeta, Polop, Relleu, Sella, Tàrbera i la Vila Joiosa.

Història de la Marina Baixa

Parlar de la Marina Baixa és parlar també de la ciutat de Benidorm. Durant la reconquista de Jaume I al voltant de l’any 1245, les terres de Benidorm, com la de la major part de la resta de la comarca, van ser atorgades a l’almirall Bernardo de Sarrià, un important senyor feudal. De Sarrià atorgà a la ciutat la Carta Puebla, el document pel qual se li concedia una sèrie de privilegis a diferents grups poblacions.

Hui en dia, Benidorm és el centre econòmic de la Marina Baixa i compta amb més de 72.000 habitants, el doble que la Vila Joiosa, la capital de la comarca.

Economia de la Marina Baixa

Es tracta d’una comarca sustentada fonamentalment en el turisme i sobretot en la ciutat de Benidorm, icona estatal d’este sector. No obstant això, es poden destacar algunes indústries tradicionals en el territori, com són el conreu de la nespra a Callosa d’en Sarrià o la indústria de la xocolata a la Vila Joiosa.

Quant al turisme, és molt destacable la quantitat de centres d’oci i parcs temàtics que podem trobar-ne com Terra Mítica, Terra Natura o Aqualandia i que atrauen no només turistes estrangers, sinó també d’altres comarques valencianes i la resta de l’estat.

Sociologia i Antropologia de la Marina Baixa

Pel que respecta a la llengua, els municipis de la comarca són fonamentalment valencianoparlants, tot i que no és gens difícil passejar pels carrers i escoltar altres llengües estrangeres a causa de l’increment de la població d’altres països, en especial en la ciutat de Benidorm, on en algunes zones no només pots tindre dificultats per a parlar valencià, sinó també per a ser entés en castellà.

Política i Administració Pública de la Marina Baixa

Actualment no tots els municipis de la Marina Baixa es troben agrupats en la Mancomunitat, (oficialment denominada Mancomunitat de Serveis Socials i Culturals de la Marina Baixa). Esta Mancomunitat aglutina només a 9 localitats de poca població, i porta les competències de Cultura i Serveis Socials.

Per altra banda, la ciutat de La Vila Joiosa, tot i no ser la localitat amb més població, és la capital de la comarca.

I vosaltres, quins elements històrics, culturals, sociològics, polítics o lingüístics destacaríeu de la comarca de la Marina Baixa? Què és allò que considereu més important a l’hora de definir-la? Ara, gràcies a les ciències socials i a La Comarca Científica, podrem aprofundir més sobre els pobles i les ciutats que la formen.

Utilitzem cookies per a assegurar que et donem la millor experiència en la nostra web. Si continues fent ús d’este lloc, assumirem que estàs d’acord amb això.  Sabes més