El Projecte

La Comarca Científica és un projecte comarcal únic, un refugi per a l’anàlisi social i l’intercanvi de coneixements entre la societat i els científics socials.

Què defineix este projecte comarcal com un punt d’encontre únic?

La Comarca Científica naix com a fre al ritme frenètic de la societat de la informació. La seua missió és ajudar-te a construir eixe espai calmat, d’anàlisi i de reflexió que algunes qüestions requereixen i que tu estaves buscant. La sobreinformació, la saturació de notícies i l’ús del sensacionalisme com a esquer, queden apartats d’este projecte. Però també queden lluny els blogs convencionals, els articles científics o la ciència divulgativa tradicional.

La Comarca Científica t’obri, en definitiva, l’oportunitat d’aproximar-te a la realitat de les Comarques Valencianes amb un format multimèdia atractiu per a tots els públics. Un punt d’equilibri entre el caràcter informatiu d’un mitjà de comunicació per una banda i l’anàlisi de l’actualitat des de les Ciències Socials per altra.

El naixement: Un sociòleg fent-se preguntes.

Els estudiants de ciències socials representen la major part dels universitaris espanyols, segons el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport. No obstant això, la demanda de científics socials al mercat laboral és més aviat escassa.

Han perdut poder les ciències socials a l’hora d’explicar la societat? Són els periodistes i els polítics els agents més indicats per a descriure la realitat?

És cert, el periodista és el professional més apropiat per a comptar la notícia. També és veritat que la funció del polític és interpretar el fet ocorregut en pro del grup social que diu representar. Però, a qui li pertoca l’anàlisi? És a dir, per què ha succeït tal fet? Quines causes hi ha al darrere? Com pot evolucionar? Quines conseqüències podrien haver-hi?

Estes preguntes són treball de la sociologia, l’economia, la criminologia, la història… En definitiva, de totes les ciències socials. Així és com es formula l’objectiu de La Comarca Científica, centrat en un desig de donar-li resposta a totes eixes preguntes.

En definitiva, som Comarca perquè responem a una divisió territorial que agrupa diverses poblacions. Som Científica perquè ho abordem des de les ciències socials, amb una perspectiva interdisciplinària.

Qui és Alexis Lara?

Alexis Lara Climent és Sociòleg i Tècnic Superior en Administració i Finances. Ha estat Premi Extraordinari en Sociologia per la Universitat de València i és màster en Comunicació, Cultura, Societat i Política per la UNED. És el guanyador del premi de vídeos sobre conceptes sociològics i politològics de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la UNED de l’any 2017 i del 2018. A més a més ha col·laborat habitualment en diversos fòrums d’opinió com diaris digitals o blogs d’actualitat política i en diverses tertúlies polítiques a ràdio i televisions valencianes. Pots trobar-ne algunes ací.

La meua història

Vaig nàixer el 16 de Maig de 1989, a Algemesí, comarca de la Alexis Lara - Sociòleg valenciàRibera Alta. Des de ben menut he tingut molta curiositat pel funcionament de les coses, però este afany el vaig desenvolupar un poc més tard.

Pràcticament fins als 20 anys no vaig conéixer quina era la meua vocació. Molt immers en la vida local d’Algemesí, principalment a través del bàsquet, no coneixia que hi havia allà fora. És aleshores, durant els meus estudis en Administració i Finances, quan esclata la crisi econòmica als EUA i decidisc continuar la meua formació acadèmica a la Universitat de València.

Durant els cinc anys de llicenciatura en Sociologia, aprofite per a viure noves experiències i decidisc estudiar i treballar a l’estranger durant algunes temporades, passant alguns estius al Regne Unit i un any a Portugal.

Primers passos a l’Associacionisme i la Comunicació Política

En 2013 vaig fundar l’associació de participació ciutadana Algemesí al Debat, de la qual vaig ser coordinador fins a 2016, un projecte que m’apassionava i al mateix temps em nodria per a entendre millor allò que estava estudiant. Es tractava d’una plataforma de caràcter local, però que no obstant això va ser inscrita a l’Observatori Internacional de la Democràcia Participativa l’any 2014.

A través d’Algemesí al Debat vaig intervenir en diversos debats, entrevistes i taules redones en qualitat de ponent i també com a moderador. Però prompte vaig adonar-me que el que més m’agradava era la Comunicació, i sobretot la Comunicació Política.

És gràcies a un curs de debat i tècniques d’oratòria que sóc seleccionat per la Universitat de València per participar de la Lliga de Debat de Xarxes Vives del 2014, celebrada a Girona, comarca del Gironés. Defensar postures antagòniques sobre una mateixa temàtica és com una partida d’escacs de la comunicació, un estímul més per a encarar la meua vida professional cap a allò que més m’interessava.

Afortunadament, i gràcies al context polític, vaig poder ser director de campanya electoral en les municipals del 2015. Va ser durant els meus estudis de màster, els quals vaig centrar principalment en la vessant política de la Comunicació.

Hui

Actualment la meua vida professional s’ha adreçat cap a la comunicació i el màrqueting digital, on he desenvolupat els meus últims treballs a Algemesí, València i a Malta. Després d’una temporada a l’estranger he tornat a València on treballe com a sociòleg.

En els pròxims anys m’agradaria compartir allò que he aprés amb tu i com no, aprendre també de tu, a través d’una comunitat oberta com és La Comarca Científica.

 

 

4 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.