TFG La gentrificació atomitzada al barri del Cabanyal: del projecte de destrucció a la mercantilització de l’habitatge. Efectes contradictoris: regeneració i vulnerabilitat

TFG La gentrificació atomitzada al barri del Cabanyal: del projecte de destrucció a la mercantilització de l’habitatge. Efectes contradictoris: regeneració i vulnerabilitat

El TFG de la sociòloga Marta Grau Roda està obert i pot descarregar-se gràcies al repositori de TFG i TFM de Sociologia Valenciana.

⚠ Recorda citar l’autora i el nostre repositori si l’utilitzes en les teues investigacions!

Grau, M (2021). La gentrificació atomitzada al barri del Cabanyal: del projecte de destrucció a la mercantilització de l’habitatge. Efectes contradictoris: regeneració i vulnerabilitat [TFG]. Universitat de València. Repositori de La Comarca Científica.

Marta Grau Roda

Resum del TFG de Sociologia de Marta Grau Roda

El barri del Cabanyal (València Ciutat) ha estat objecte d’un dels projectes urbanístics municipals més controvertits de la ciutat de València, que pretenia enderrocar bona part de la seua trama urbana i partir-lo en dues meitats per tal de prolongar una gran avinguda fins la platja. Després d’anys de degradació induïda per legitimar el projecte i la suspensió final d’aquest en 2015, el barri està experimentant actualment una gentrificació visible.

Procés de gentrificació al Cabanyal (València Ciutat)

En aquest treball pretenem de descobrir com s’ha desenvolupat el procés de gentrificació del Cabanyal en els últims 20 anys, centrant-nos en les seues conseqüències pel que fa al canvi del caràcter de classe del veïnat, motiu pel qual plantegem la vulnerabilitat habitacional com a l’altra cara de la moneda de la gentrificació. Per aconseguir-ho, hem realitzat una aproximació triangular a la situació de l’habitatge al barri del Cabanyal, usant en primer lloc dades quantitatives estadístiques i produint en segon lloc dades qualitatives mitjançant la tècnica de l’entrevista des de tres posicions socials distintes: l’agent gentrificador, la vulnerabilitat habitacional i l’experiència i resistència veïnal.

A la llum d’aquest treball de camp, hem descobert que el procés de gentrificació que travessa el barri és atomitzat, és a dir, no conclòs. En aquest sentit, l’espai sòcio-urbà del barri respon a una dualització entre la mercantilització i la vulnerabilitat, no donant-se per tant una successió poblacional clara sinó una convivència entre classes mitjanes i classes treballadores, si bé la fase actual del procés es caracteritza per una creixent expulsió del veïnat amb rendes més baixes del barri, procés sintetitzat en la problemàtica del desnonament.

De cara al futur, l’aprovació d’un nou pla urbanístic pensem que aprofundirà en la gentrificació –i turistificació- del barri, reforçant la frontera urbana que existeix entre el centre històric i l’àrea més propera a la façana marítima.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.