La Comarca Científica

Marina Alta

La Marina Alta és una comarca valenciana costanera i central al territori valencià. Amb capital a Dénia, la Marina Alta es caracteritza per una geografia natural impressionant on podem trobar meravelles com el Penyal d’Ifac a la localitat de Calp. 

Gràcies a La Comarca Científica, podem descobrir-la com mai abans s’havia descobrit: des de les ciències socials.

Busques un científic/a social de la zona? En el nostre cercador trobaràs antropòlegs, criminòlegs, economistes, geògrafs, historiadors, psicòlegs, politòlegs, sociòlegs i treballadors socials d’esta comarca valenciana.

Filtrar per ciència
Científics/es socials
Antropòleg/a
Criminòleg/a
Economista
Geògraf/a
Historiador/a
Politòleg/a
Psicòleg/a
Sociòleg/a

Demografia de la Marina Alta

La Marina Alta té una població aproximada de 200.000 habitants, tot i que des de 2012 ha anat perdent població gradualment, fins a estabilitzar-se més o menys la situació en l’any 2017. I és que, com ja hem vist amb la comarca de la Marina Baixaeste fenomen demogràfic d’augment de la població va ser propiciat fonamentalment pel descens dels habitants en les comarques d’interior, que es veien atretes per un sector turístic generador d’ocupació i desenvolupament d’activitats econòmiques.

La Marina Alta

La llista de ciutats i pobles que integren la comarca de la Marina Alta és esta: Alcanalí, l’Atzúbia, Beniarbeig, Benidoleig, Benigemla, Benimeli, Benissa, Calp, Castell de Castells, Dénia, Gata de Gorgos, Llíber, Murla, Ondara, Orba, Parcent, Pedreguer, Pego, el Poble de Nou de Benitatxell, els Poblets, el Ràfol d’Almúnia, Sagra, Sanet i els Negrals, Senija, Teulada, Tormos, la Vall d’Alcalà, la Vall d’Ebo, la Vall de Gallinera, la Vall de Laguar, el Verger, Xaló i Xàbia.

Història de la Marina Alta

De la història de la Marina Alta cal destacar l’època islàmica de la comarca. I és que la Marina Alta va ser el nucli del potent regne taifa de Dénia. Tal era la seua potencialitat religiosa que després de la conquesta dels cristians, la majoria de la població va romandre musulmana. Al s. XVI, només quatre nuclis tenien cristians vells.

A més a més, els moriscs es revoltaren en diverses ocasions, com la de 1609 al penyal de Laguar. Tot i això, després de l’expulsió, la repoblació va arribar en bona mesura dels pagesos mallorquins, especialment a la capital de la comarca: Dénia. L’intercanvi cultural amb Mallorca va continuar i això doncs a la Marina Alta encara trobem particularitats lingüístiques, però també etnològiques com els molins de vent; o gastronòmiques, com certs embotits.

Economia de la Marina Alta

L’economia de la Marina Alta es fonamenta fonamentalment en l’agricultura i el turisme. En el primer sector trobem principalment fruiters i vinya. El regadiu té un repartiment molt desigual, i més de tres quartes parts del mateix són destinades als cítrics, amb un clar predomini de les taronges, en especial les mandarines. L’horta en canvi representa un percentatge bastant baix del regadiu en les zones tradicionals.

Pel que fa al turisme, cal destacar l’abundància de xalets i bungalous que estan ocupats durant tot l’any. El turisme a la Marina Alta tingué el seu boom a partir de la dècada dels seixanta.

Sociologia i Antropologia de la Marina Alta

La llengua nativa i que predomina a la comarca de la Marina Alta és el valencià. La seua forma dialectal és la del valencià meridional, encara que algunes característiques del valencià alacantí es presenten de forma ocasional.

No obstant això, trobem lèxic i fonètica mallorquina en alguns dels pobles d’interiors, degut, com dèiem, al repoblament mallorquí després de la conquista cristiana.

Política i Administració Pública de la Marina Alta

A la Marina Alta ha predominat un comportament electoral i polític molt semblant al d’altres comarques valencianes, on podem destacar fonamentalment tres etapes històriques en l’evolució del vot: Una primera amb l’hegemonia del Partit Socialista; una segona etapa a partir de les eleccions generals de 1993 on el Partit Popular ha dominat mentre que els socialistes continuaven com a segona força; i una última etapa que esdevé en les eleccions autonòmiques de 2015 on per primera vegada un partit diferent (la coalició Compromís) aconseguia el nombre més gran de vots.

I vosaltres, quins elements històrics, culturals, sociològics, polítics o lingüístics destacaríeu de la comarca de la Marina Alta? Gràcies a les ciències socials i a La Comarca Científica, podrem aprofundir més sobre les ciutats i els pobles que la componen.

Utilitzem cookies per a assegurar que et donem la millor experiència en la nostra web. Si continues fent ús d’este lloc, assumirem que estàs d’acord amb això.  Sabes més