La Comarca Científica

Projecte de ciències socials | La Comarca Científica

La Comarca Científica és el projecte de ciències socials que analitza allò que ocorre a les comarques valencianes des de l’antropologia, la ciència política, la criminologia, l’economia, la geografia, la història, la psicologia i la sociologia. És el refugi per a l’anàlisi social i l’intercanvi de coneixements entre la societat valenciana i les veus professionals de les ciències socials.

Per què naix este projecte de ciències socials?

La Comarca Científica naix en abril de 2017 com a contraposició al ritme frenètic de la societat de la informació i buscant la construcció d’eixe espai calmat, d’anàlisi profund i de reflexió que algunes qüestions requereixen. La sobreinformació, la saturació de notícies i l’ús del sensacionalisme mediàtic queden apartats d’este projecte de ciències socials. També queden lluny els blogs convencionals o el llenguatge i la comunicació clàssica del món acadèmic.

La Comarca Científica obri, en definitiva, una oportunitat per a aproximar-se a la realitat social de les comarques valencianes amb un format multimèdia atractiu per a tots els públics. Un punt d’equilibri entre el caràcter informatiu d’un mitjà de comunicació, per una banda, i l’anàlisi de la societat que fa l’acadèmia de ciències socials, per altra.

Cap a on ha evolucionat La Comarca Científica? | Divulgació científica i lluita contra negacionismes i fake news

La Comarca Científica s’ha consolidat com un punt de trobada virtual per a l’anàlisi social de les comarques valencianes a més d’un espai amb recursos útils per a l’acadèmia científica, però també per a una part de la societat valenciana que no pertany a l’àmbit professional de les ciències socials i que no obstant això busca una anàlisi més profunda d’alguns temes que ens ocupen.

Es tracta doncs d’un projecte amb un gran potencial on es reivindica el paper central de les ciències socials en l’explicació i l’anàlisi de la realitat social valenciana. En moments d’incertesa, de desafecció política, de fake news, negacionismes i de descrèdit de les nostres institucions públiques i democràtiques, esdevé imprescindible recuperar el prestigi de la ciència. La societat civil valenciana en general i els periodistes en particular han de tindre en compte que, quan cada vegada més persones creuen que tot és mentida, qualsevol cosa pot convertir-se en veritat. Prenguem, doncs, la ciència i en concret la ciència social, com la base de la societat que volem construir. La Comarca Científica és sens dubte un xicotet pas per a iniciar eixe camí.

El naixement del projecte: Un sociòleg fent-se preguntes.

Els estudiants de ciències socials representen la major part dels universitaris espanyols, segons el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport. No obstant això, la demanda de professionals de les ciències socials al mercat laboral és més aviat escassa.

Han perdut poder les ciències socials a l’hora d’explicar la societat? Són els periodistes i els polítics els agents més indicats per a descriure la realitat?

És cert, el periodista és el professional més apropiat per a comptar la notícia. També és veritat que la funció del polític és interpretar el fet ocorregut en pro del grup social que diu representar. Però, a qui li pertoca l’anàlisi? És a dir, per què ha succeït tal fet? Quines causes hi ha al darrere? Com pot evolucionar? Quines conseqüències podrien haver-hi?

Estes preguntes són treball de la sociologia, l’economia, la ciència política, la història… En definitiva, de totes les ciències socials. Així és com es formula l’objectiu de La Comarca Científica, centrat en un desig de donar-li resposta a totes eixes preguntes.

En definitiva, som Comarca perquè responem a una divisió territorial que agrupa diverses poblacions. Som Científica perquè ho abordem des de les ciències socials, amb una perspectiva interdisciplinària.

Qui és Alexis Lara? – Fundador i Coordinador del projecte de ciències socials

Alexis Lara Climent és sociòleg i tècnic superior en administració i finances. Ha estat Premi Extraordinari en Sociologia per la Universitat de València i és màster en Comunicació, Cultura, Societat i Política per la UNED. És el guanyador del premi de vídeos sobre conceptes sociològics i politològics de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la UNED de l’any 2017 i del 2018. A més a més ha col·laborat habitualment en diversos fòrums d’opinió com diaris digitals o blogs d’actualitat política i en diverses tertúlies polítiques a ràdio i televisions valencianes. Pots trobar-ne algunes ací.

La meua història

Vaig nàixer el 16 de Maig de 1989, a Algemesí, comarca de la Alexis Lara ClimentRibera Alta. Des de ben menut he tingut molta curiositat pel funcionament de les coses, però este afany el vaig desenvolupar un poc més tard.

Pràcticament fins als 20 anys no vaig conéixer quina era la meua vocació. Molt immers en la vida local d’Algemesí, principalment a través del bàsquet, no coneixia que hi havia allà fora. És aleshores, durant els meus estudis en Administració i Finances, quan esclata la crisi econòmica als EUA i decidisc continuar la meua formació acadèmica a la Universitat de València.

Durant els cinc anys de llicenciatura en Sociologia, vaig aprofitar per a viure noves experiències i vaig decidir estudiar i treballar a l’estranger durant algunes temporades, passant alguns estius al Regne Unit i un any a Portugal.

Primers passos a l’Associacionisme i la Comunicació Política

En 2013 vaig fundar l’associació de participació ciutadana Algemesí al Debat, de la qual vaig ser coordinador fins a 2016, un projecte que m’apassionava i al mateix temps em nodria per a entendre millor allò que estava estudiant. Es tractava d’una plataforma de caràcter local, però que no obstant això va ser inscrita a l’Observatori Internacional de la Democràcia Participativa l’any 2014.

A través d’Algemesí al Debat vaig intervenir en diversos debats, entrevistes i taules redones en qualitat de ponent i també com a moderador. Però prompte vaig adonar-me que el que més m’agradava era la comunicació, i sobretot la comunicació política.

És gràcies a un curs de debat i tècniques d’oratòria que sóc seleccionat per la Universitat de València per participar de la Lliga de Debat de Xarxes Vives del 2014, celebrada a Girona, comarca del Gironés. Defensar postures antagòniques sobre una mateixa temàtica és com una partida d’escacs de la comunicació, un estímul més per a encarar la meua vida professional cap a allò que més m’interessava.

Afortunadament, i gràcies al context polític, vaig poder ser director de campanya electoral en les municipals del 2015. Va ser durant els meus estudis de màster, els quals vaig centrar principalment en la vessant política de la comunicació.

Hui

Actualment, la meua vida professional s’ha adreçat cap a la comunicació i el màrqueting digital, on he desenvolupat els meus últims treballs a Algemesí, València i a Malta. Després d’una temporada a l’estranger vaig tornar a València on vaig exercir de professor al Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València. Hui en dia treballe en l’àmbit de l’assessorament polític-electoral i en la divulgació científica.

En els pròxims anys m’agradaria compartir allò que he aprés amb tu i com no, aprendre també de tu i de la resta de científics i científiques socials valencianes, a través d’una comunitat oberta com és La Comarca Científica. La divulgació científica és fonamental per a construir una societat més crítica i amb recursos suficients per a combatre els negacionismes, les fake news i tota mena de desinformacions.

4 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Utilitzem cookies per a assegurar que et donem la millor experiència en la nostra web. Si continues fent ús d’este lloc, assumirem que estàs d’acord amb això.  Sabes més