La Comarca Científica

Experiències | Projectes socials i històries de vida

En esta secció trobaràs experiències de gent diferent i que, d’alguna forma o altra, han elaborat o participat en alguns projectes socials que guarden relació amb les ciències socials o que compten vivències personals dels diferents científics socials: històries d’autosuperació, experiències a l’estranger o a l’exterior de les Comarques Valencianes. També explorarem històries de vida que ens fan reflexionar sobre realitats més amplies.

Si tens alguna experiència que mostrar al món, contacta amb nosaltres.

Inma González sociòloga Horta Nord
Estudiar i Treballar
Ana de Sousa
Projecte Socio-Educatiu
Borja Garcia i Irene Mira
Valencià a l'Alacantí
Arnau Alonso de Ràdio Puçol
Ràdio Local
Albert Moncusí
Degà Facultat CCSS
Vivir en ecoaldea
Ecoaldea
Javier Cencillo raper social
Rap Social
Raquel Clemente
Despoblament
Biblioteca moviments socials
'Biblioteca' Mov. Socials
Francesc Teodoro Algemesí
Lobby Ciutadà
Entrevista associacionisme
Moviment Associatiu

Projectes Socials

L’objectiu comú de tots els projectes socials és trobar el canvi de la societat i transformar-la per a millorar un problema prèviament detectat i analitzat. Són molts els científics socials que estan presents en este tipus d’iniciatives. No obstant això, els projectes socials no són propietat exclusiva d’aquells que tenen una formació acadèmica relacionada amb les ciències socials.

En La Comarca Científica donarem a conéixer els projectes a través d’entrevistes en profunditat i amb una visió holística que ens permeta veure la connexió amb l’antropologia, les ciències polítiques, la criminologia, l’economia, la geografia, la història, la psicologia o la sociologia.

projectes socials

El problema social: L’inici d’un projecte

Un problema social és un estat negatiu de la realitat que és possible millorar. A través de la detecció d’este, s’engega el motor el canvi. És, en altres paraules, l’espurna que pren foc a les iniciatives de caràcter social. Però per a això és necessari contextualitzar el problema que es vol superar. Caldrà, per tant:

  1. Ubicar-lo: Cal situar-lo en un espai i un temps concret. Cal que la història i la geografia es complementen en este punt.
  2. Apropar-se a la realitat i observar-lo: Una vegada ubicat el problema, cal desvelar quines són les seues causes.
  3. Explicar el problema i plantejar les solucions per a resoldre’l. És a dir, construir el projecte social

En última instància, els projectes socials apunten a la satisfacció directa d’una determinada carència i en base a un estàndard social. En ocasions, la superació d’esta carència passa per la creació de nous sistemes productius que milloren la situació social.

Exemples de projectes socials

Existeix una gran diversitat de problemes socials que motiven la creació de nous projectes socials, tant a les Comarques Valencianes com a la resta del país.

Algunes iniciatives s’enfoquen en prestar un servei. És a dir, en ajudar a persones víctimes d’algun desastre natural (terratrèmols, inundacions…) o polític (guerres, terrorisme…), entre altes.

Altres projectes centren la seua activitat en l’educació. Pretenen per tant informar del problema que han detectat i ensenyar les possibles solucions per a superar-lo. En certa mesura, estan connectats amb aquells que exerceixen d’altaveu i que actuen en conseqüència amb els seus propis ideals. Un exemple podrien ser les campanyes contra el racisme.

Per altra banda, la incidència en la política també és una tònica general en els projectes socials. Pretenen marcar l’agenda aportant informació a la premsa, als partits polítics o les organitzacions laborals per tal de canviar alguna desigualtat o injustícia social.

Per últim, es poden destacar també aquelles idees que pretenen organitzar la comunitat. Es fonamenten en la cooperació per damunt de la competència.

Històries de vida

Les vivències personals marquen la personalitat i aprofundissen l’aprenentatge de les persones, tant d’aquells que les han experimentat com d’aquells que les escolten o lligen. Per això sembla imprescindible compartir-les ací a La Comarca Científica.

Vivència i experiència social

Per altra banda, les experiències socials són en part derivades de l’observació i de vegades també de la companyia de savis que transmeten el seu coneixement.

En definitiva, les vivències personals ens converteixen en socials en la mesura en què són compartides. Amb cadascuna d’elles, les persones registren certa informació que els servirà d’utilitat per al futur. L’empatia i la sensibilitat pels problemes socials observats són habilitats desenvolupades gràcies a la transmissió i narració de les vivències.

Utilitzem cookies per a assegurar que et donem la millor experiència en la nostra web. Si continues fent ús d’este lloc, assumirem que estàs d’acord amb això.  Sabes més