La Comarca Científica

Treball Social Valencià

Què és el Treball Social? Què estudia? Per a què serveix? És possible estudiar la carrera de Treball Social en les Comarques Valencianes? En La Comarca Científica podràs trobar la resposta a totes estes i moltes altres preguntes sobre el treball social en general i el treball social valencià en particular.

Ací apareixerà tot el contingut produït per nosaltres pel que fa a esta ciència social:

    Buscador de treballadors/es socials valencians:

    Filtrar per ciència
    Científics/es socials
    Antropòleg/a
    Criminòleg/a
    Economista
    Geògraf/a
    Historiador/a
    Politòleg/a
    Psicòleg/a
    Sociòleg/a
    Treballador/a social

    Què és el treball social?

    A través de la disciplina acadèmica del Treball Social i de la resta de ciències socials que emprem a La Comarca Científica, analitzàrem el canvi i el desenvolupament social, la cohesió social i l’enfortiment del teixit social i associatiu dels pobles, barris i ciutats de les comarques valencianes. Quan parlem de Treball Social, ho fem de justícia social, de drets humans, de responsabilitat col·lectiva i del respecte a la diversitat cultural, ètnica i identitària.

    Els treballadors i treballadores socials aporten un valor afegit per a organitzar i capacitar la població amb la finalitat que puga ser motivada per a la participació social. Al mateix temps, formen part d’equips interdisciplinaris que treballen per a millorar la qualitat de vida de la població a través de processos socioeducatius. Dos trets característics que fan d’esta ciència social un MUST en el projecte de La Comarca Científica. La ciència social ha de servir per a millora el nostre entorn i al mateix temps, cada disciplina ha de ser útil per a les altres.

    En este espai utilitzarem el Treball Social com una eina d’estudi per a analitzar i descriure la realitat social valenciana. Novament, dintre de la societat de la desinformació, apostem per les escoles de pensament enfront de les línies editorials, per l’especialització científica abans que pels periodistes ‘tot-terreny’. Fem ús de la ciència social per a combatre negacionismes i fake news.

    Què estudia el treball social?

    El treball social és una disciplina centrada en l’acció social: problemes socials com ara la família, la comunitat, el benestar. Generalment, es comprén dins del paradigma de la no normativitat, el treball social centra el seu camp de treball allà on hi ha violències, desprotecció infantil, abús, pobresa, marginació… El treball social també integra la participació ciutadana, la dinamització de processos d’interacció social (una comunitat, un barri, un grup concret). És a dir, millorar un context, promoure l’equitat. Segons el web del departament de Treball Social de la UV Universitat de València, és: la ciència que té per objectiu la investigació, la intervenció i l’avaluació social davant les necessitats socials per a promoure el canvi, la resolució dels problemes en les relacions humanes i l’enfortiment i la llibertat de la societat per a incrementar el benestar i la cohesió. Per aconseguir-ho, les persones titulades en este grau apliquen la metodologia específica en què s’integra el treball social de cas, grup i comunitat.

    L’origen d’esta ciència social el trobem en l’Escola de Chicago. Les mesures de segregació sexual que es van imposar en 1920 de la mà de William Rainey Harper van ocasionar la ruptura del departament de sociologia, la branca d’«economia domèstica» o departament de treball social va quedar relegat a una posició molt més baixa i d’esta manera, al estar 100% integrat per dones, Harper va aconseguir el seu propòsit.

    Això va ser un pas enrere molt gran, donada la quantitat de dones que van formar part de l’Escola de Chicago, pionera en el món sencer. Amb tot, el que no van assolir és impedir que este nou departament, completament feminitzat, deixara d’investigar i fer grans aportacions així com el fet de crear una nova disciplina científica.

    Quin és el seu mètode d’estudi?

    El treball social, com tota disciplina dins del marc de les ciències socials es caracteritza per aplicar el mètode científic, és a dir, el que denominem investigació científica.

    D’altra banda, existeixen diferents tècniques per a dur a terme esta tasca com ara el treball de camp amb grups i comunitats mitjançant l’observació participant, l’entrevista, el grup de discussió, l’anàlisi DAFO… També podem trobar alguns tipus de metodologies pròpies com ara la Investigació-Acció Participativa (IAP).

    Exemples de plans en actiu a l’àmbit valencià podem observar-los al treball de Jovesólides -orienta la disciplina cap a la cooperació internacional, la joventut i el treball comunitari-, al documental Las niñas de la Coma (un documental on observar un estat de la qüestió concret i un projecte que pot ser denominat IAP) o Som llar, un exemple de treball en l’àrea d’exclusió social mitjançant la tutela de menors i joves, però amb una visió holística que s’amplia a tots els aspectes de la vida d’estes persones inclús una volta pasat el moment d’intervenció directa.

    Treball Social

    On podem estudiar treball social valencià?

    Al nostre territori, concretament en València Ciutat i voltants podem accedir dins de l’àmbit de l’educació pública a la Universitat de València. En l’actualitat és un grau, és a dir, 4 anys d’estudi, un total de 240 crèdits en els quals s’inclouen les pràctiques i el TFG al final de la carrera. Entre les assignatures impartides trobem, al primer curs: Economia aplicada, Introducció a la sociologia, Drets humans, Igualtat de gènere com a assignatures introductòries entre altres. En segon i tercer ja s’entra en matèria mitjançant assignatures com: comunicació professional, serveis socials o el primer bloc de pràctiques. En últim lloc, en el quart curs, a banda del ja esmentat TFG i segon bloc de pràctiques trobarem nombroses optatives dependent de cap a on vol orientar-se cadascú: treball social amb drogodependència, amb menors, amb dones, al camp de la salut, camp sociocultural, salut mental, interculturalitat, etc.

    En canvi, a la Universitat d’Alacant, l’altra universitat pública que ofereix el grau s’observa un canvi subtil en la manera d’enfocar el temari. En els primers anys s’ofereixen assignatures com ara: Fonaments del dret públic, Iniciació a les habilitats professionals, Sociologia de les desigualtats, Polítiques socials i treball social. Ací també les pràctiques són en tercer i quart curs, en compte d’en segon i quart com passa amb la de València.

    Per acabar, el grau pot ser cursat a la UNED, una opció a considerar si es tenen obligacions, incompatibilitats horàries, etc.

    Eixides professionals de treball social

    Les eixides professionals d’esta disciplina són diverses, en primer lloc, dins del paraigua de l’administració, les persones que obtinguen el grau poden dedicar-se a serveis socials (atenció a la infantesa, immigració, persones en risc d’exclusió social, orientació laboral, etc.) o al treball de cooperació internacional en ONG, però pot ser  la que no és tan coneguda és la seua vessant dins de l’àmbit educatiu a un centre escolar o de secundària o en la sanitat, treballant en hospitals i ambulatoris al costat de les persones en diversitat funcional, atenció a la dependència etc. En últim lloc, cal esmentar el camí dins de l’acadèmia on fer recerca i investigació així com la docència universitària.

    El treball social valencià

    Entre els referents del Treball Social Valencià comptem amb diferents perfils que han nodrit el camp de la disciplina des de diferents vessants pràctiques i des de diverses mirades analítiques, com Anna García Momfort en l’àmbit rural de la Mancomunitat Comarca Els Ports, Victoria Belis Herreras en l’àmbit urbà de Sagunt i Mª Asunción Martínez-Román des de l’acadèmia. Anna García és diplomada en Treball Social per la Universitat de Barcelona i treballadora social amb una dilatada experiència en la Mancomunitat Comarcal Els Ports que pertany a les comarques de Els Ports, l’Alt Maestrat i el Baix Maestrat a les comarques del nord. Reconeguda pel Consejo General de Trabajo Social com a treballadora social experta en els serveis socials d’àmbit rural, especialment en entorns marcats per la baixa densitat demogràfica, l’alta dispersió geogràfica i el risc de despoblament.

    Per la seua part, María Asunción Martínez és Doctora en Sociologia per la Universitat d’Alacant, Màster en avaluació en treball social i serveis socials en la mateixa universitat, llicenciada en Filosofia i Ciències de l’Educació per la Universitat Nacional d’Educació a Distància i diplomada en Treball Social per la Universidad del País Vasco. Ha estat treballadora social en excedència de la Diputació d’Alacant, membre de la IFSW (International Federation of Social Workers) i ha sigut professora al Departament de Treball Social i Serveis Socials de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Universitat d’Alacant. La seua trajectòria professional i d’activista ha estat centrada en la defensa del Treball Social com a disciplina científica, els Serveis Socials públics i els models d’intervenció front a la pobresa i l’exclusió social. Així mateix, va ser nomenada vocal del Consell Assessor de Sanitat i Serveis Socials del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social en 2019. 

    Victoria Belis és treballadora social dels serveis socials de Sagunt (Camp de Morvedre) i ha estat professora associada del Departament de Treball Social i Serveis Socials de la Universitat de València de 2007 al 2017. Va ser la primera treballadora social en arribar a cap de secció en l’administració local amb en 1995. És coneguda des del món professional per la seua contribució als serveis socials municipals, precursora de projectes formatius com el Màster en Gestió de Serveis Socials o el Màster en Mediació Familiar. Al llarg de la seua trajectòria professional, la seua contribució ha estat guardonada per nombrosos premis com el X Premi Estatal del Consejo General de Trabajo Social en l’any 2022, ha rebut la medalla de plata de l’Ajuntament de Sagunt.

    Altres espais on trobar treballadors/es socials valencians

    Podem trobar treballadors i treballadores socials al Col·legi Oficial de Treball Social de València, al mateix edifici que el Consell de la Joventut i als corresponents Col·legis oficials d’Alacant i Castelló.

    Respecte al treball social en l’àmbit sanitari es troba Asociación Española de Trabajo Social y Sanitario (AETSYS), una associació que treballa en pro de la disciplina científica del treball social sanitari i que delegació valenciana.

    A l’acadèmia, el corresponent departament de Treball social i Serveis Socials és l’encarregat d’acollir a aquelles persones que han decidit dedicar-se a la investigació i docència del grau (destacar que dins d’esta trobem l’especialitat d’Estudis de la Dona dins de la Universitat de València). A escala estatal l’organisme corresponent seria l’associació Universitaria Española de Trabajo Social. A més a més, a nivell internacional existeixen la Federació Internacional de Treballadors Socials i la Asociación Internacional de Escuelas de Trabajo Social.

    D’altra banda, la Coordinadora Valenciana d’ONGD agrupa en les seues files a diverses organitzacions no governamentals amb el propòsit de conjuminar forces i crear grups de treball que impacten tant en els poders com en la societat civil per tal de garantir millores en la cooperació internacional i en la sensibilització de la població per a esta causa.

    Per concloure, l’Associació de Treball Social Voluntari en Emergències de la Comunitat Valenciana serà on remetrem a aquelles persones que tinguen voluntat d’aportar els coneixements del treball social allà on més falta fa. En l’actualitat estan en tràmits per tal de coordinar-se amb el 112 i fer equips interdisciplinaris.


    Este contingut ha estat possible gràcies al conveni de cooperació educativa entre la Universitat de València, la Fundació ADEIT i La Comarca. Associació Divulgativa de Ciències Socials.

    Utilitzem cookies per a assegurar que et donem la millor experiència en la nostra web. Si continues fent ús d’este lloc, assumirem que estàs d’acord amb això.  Sabes més

    7772