La Comarca Científica

Alcoià

L’Alcoià és una comarca valenciana de l’interior ubicada al nord de la província d’Alacant i dintre del que s’anomenen les comarques centrals. La seua capital és la ciutat d’Alcoi i es divideix en dues subregions clarament diferenciades: l’Alcoià, al nord, i l’Hoya de Castalla, al sud.

En La Comarca Científica i amb l’ús de les ciències socials, la coneixerem millor.

Capital de l'Alcoià
Ciutat d’Alcoi, capital de la comarca de l’Alcoià

Busques un científic/a social de la zona? En el nostre cercador trobaràs antropòlegs, criminòlegs, economistes, geògrafs, historiadors, psicòlegs, politòlegs, sociòlegs i treballadors socials d’esta comarca valenciana.

Filtrar per ciència
Científics/es socials
Antropòleg/a
Criminòleg/a
Economista
Geògraf/a
Historiador/a
Politòleg/a
Psicòleg/a
Sociòleg/a

Demografia de l’Alcoià

La comarca de l’Alcoià supera els 100.000 habitants i és una de les més poblades de les comarques centrals. Tot i això, els seus habitants es concentren principalment en dos nuclis urbans, Alcoi i Ibi.

Alcoi59.128
Ibi23.652
Castalla10.752
Onil7.569
Banyeres de Mariola7.113
Tibi1.691
Penàguila275
Benifallim103
Dades: ARGOS GVA (2020)

Història de l’Alcoià

La comarca de l’Alcoià és un concepte de recent creació (any 1989), i abraça les històriques subregions de l’Alcoià i part de l’antiga Vall d’Alcoi. Totes dues subregions també figuren en el mapa de subregions d’Emili Beüt “Subregions naturals del Regne de València” publicat en l’any 1934.

Els vestigis més antics d’assentament a les terres valencianes han estat localitzats en estes contrades, amb pintures rupestres a la Sarga, al sud d’Alcoi. Este fet reflecteix la rica història de la comarca. Els romans van deixar escassa empremta, mentre que durant l’època musulmana, formava part de la taifa o emirat de Dénia (Dàniyya/إمارة دانية). La seua posició fronterera amb Castella va generar una conquesta particularment acarnissada, amb enfrontaments entre Jaume I (1208-1276) i Al-Azraq (1208-1276) en els anys 1244 i 1245, així com constants canvis de fronteres entre els regnes d’Aragó i Castella. La situació es va resoldre amb la delimitació definitiva d’ambdós regnes mitjançant el tractat d’Almizra.

Economia de l’Alcoià

L’agricultura es manifesta en el cultiu de secà com el de cereals, vinyes, oliveres i ametllers. Tot i així, l’activitat predominant d’esta contrada és la industrial, amb un èmfasi particular en els sectors tèxtil, del calçat, paperer i dels joguets. La ciutat més rellevant és Alcoi, epicentre de la comarca, amb una enraïda tradició industrial en el paper i la metal·lúrgia que ha evolucionat al llarg del segle XX amb el teixit tèxtil, fins al punt d’esdevenir-ne l’epicentre en l’actualitat. Cal destacar també les poblacions d’Ibi, on es destaquen les indústries de joguets mecànics; Onil, amb una dedicació destacada a la producció de nines, i Castalla, que s’ha especialitzat en la manufactura de joguets.

Mapa realitzat per l’usuari Martorell de la Wikipedia (2022).

Geografia de l’Alcoià

L’Alcoià és un territori de relleu accidentat i abrupte que supera amb solvència els 500 metres en tota la seua topografia, es desplega amb variades valls interiors, com la de Castalla i la d’Alcoi, lindades per les cadenes de Mariola, Onil, Castalla, l’Arguenya, Penyarroia, Carrasqueta, el Carrascal i Menejador (1.352 m). Este indret es veu creuat per múltiples rierols i cursos fluvials, entre els quals es ressalten el Vinalopó, el Serpis, o riu d’Alcoi, que alimenta l’embassament de Beniarrés i el Montnegre, o Verd, que s’acumula en el llac de Tibi, el més antic d’Europa. L’entorn climàtic és de tipus mediterrani, no obstant això, amb una sensació de frescor major comparat amb les comarques litorals.

Sociologia i Antropologia de l’Alcoià

En construcció…

Gastronomia i festivitats

En construcció…

Política i Administració Pública de l’Alcoià

En construcció…

Institucions i bens culturals

En construcció…


Eres un científic/a social de la comarca? T’agradaria visibilitzar el teu perfil professional per a empreses, mitjans de comunicació, ONG o altres entitats? Registra’t en el nostre cercador de veus professionals:


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Utilitzem cookies per a assegurar que et donem la millor experiència en la nostra web. Si continues fent ús d’este lloc, assumirem que estàs d’acord amb això.  Sabes més