La Comarca Científica

Baix Vinalopó

El Baix Vinalopó és una comarca del sud valencià amb la seua capital a Elx. Es troba dins de les denominades Comarques Meridionals. Limita al nord amb el Vinalopó Mitjà i l’Alacantí, a l’est amb el Mar Mediterrani, al sud i oest amb el Baix Segura.

Amb La Comarca Científica i les ciències socials ens aproximem a la comarca per a conéixer-la en major profunditat.

El Baix Vinalopó
Ciutat d’Elx, capital de la comarca del Baix Vinalopó.

Busques un científic/a social de la zona? En el nostre cercador trobaràs antropòlegs, criminòlegs, economistes, geògrafs, historiadors, psicòlegs, politòlegs, sociòlegs i treballadors socials d’esta comarca valenciana.

Filtrar per ciència
Científics/es socials
Antropòleg/a
Criminòleg/a
Economista
Geògraf/a
Historiador/a
Politòleg/a
Psicòleg/a
Sociòleg/a

Demografia del Baix Vinalopó

Esta comarca del sud valencià compta amb només tres municipis, sent la comarca amb menys municipis de tot el territori valencià:

Crevillent29.536
Elx234.765
Santa Pola33.303
Dades: ARGOS GVA (2020)

Història del Baix Vinalopó

La comarca del Baix Vinalopó és una regió relativament nova, establerta el 1989. Abans d’esta data, formava part de la històrica Horta d’Alacant, juntament amb Guardamar del Segura, que pertany al Baix Segura. La delimitació anterior d’esta comarca històrica es troba registrada al mapa de comarques d’Emili Beüt, conegut com “Comarques naturals del Regne de València,” i publicat l’any 1934.

En construcció…

Economia del Baix Vinalopó

El Baix Vinalopó és una comarca dinàmica amb una diversitat d’activitats econòmiques. En el sector primari, l’agricultura ha tingut històricament una gran importància, amb extenses hortes i cultius a la regió d’Elx-Crevillent. Santa Pola, d’altra banda, continua sent un dels principals ports pesquers d’Espanya.

La indústria també té un paper rellevant, especialment en Crevillent, on s’ha desenvolupat una indústria d’alfombres que fins i tot ha obtingut una denominació d’origen. Elx, d’altra banda, comparteix amb altres ciutats del Vinalopó el lideratge valencià en la indústria del calçat.

El turisme és un sector econòmic en creixement des de fa dècades. El desenvolupament d’esta activitat, especialment a Santa Pola, ha atret un gran nombre de visitants i residents a la zona. A més, els nuclis costaners d’Arenals del Sol i La Marina, prop de Elx, també han experimentat un augment considerable.

A més de l’atractiu de sol i platja, la ciutat d’Elx ofereix productes turístics diferents, com el turisme de compres, que atrau compradors de comarques veïnes com el Baix Segura i el Vinalopó Mitjà als seus centres comercials.

El turisme de congressos també està en creixement, gràcies a les fires de l’Institut Firal Alacantí a Torrellano i als congressos celebrats al centre de congressos de la ciutat.

Pel que fa al turisme cultural, Elx té tres patrimonis de la Humanitat en categories diferents: El Misteri d’Elx, El Palmerar i el Museu de Puzol, la qual cosa la converteix en una de les capitals culturals de la Comunitat Valenciana. Altres atractius culturals podrien ser la Dama d’Elx, actualment en estudi per a ser cedida temporalment des del Museu Arqueològic Nacional a la ciutat, i l’aeroport d’Alacant-Elx, que es troba en esta comarca, és el cinquè aeroport espanyol per volum de passatgers anuals.

Geografia del Baix Vinalopó

Mapa realitzat Montxo Vicente i Sempere.

El Baix Vinalopó abasta les terres, tal com indica el seu nom, de la part baixa del riu Vinalopó. La major part de la comarca es compon d’una gran plana, només alterada per la Serra de Crevillent i el Cap de Santa Pola. Encara que siga una comarca àmplia, està dividida en sols tres municipis: Elx, Santa Pola i Crevillent.

A l’interior, trobem una gran plana que forma el Vall del Vinalopó, envoltat per les serres al nord i noroest. A l’est, la línia costanera és baixa i arenosa, amb platges de sorra fina i formacions de dunes. Hi ha excepcions, com és el cas del Cap de Santa Pola, on es troba un promontori abrupte amb un far. La franja costanera té al voltant de 30 km de longitud, des d’Agua Amarga fins a la desembocadura del Segura.

En esta comarca també es troben zones de marjals, declarades Parcs Naturals, com les Salines de Santa Pola o El Hondo d’Elx-Crevillent, així com el Clot de Galvany.

Sociologia i Antropologia del Baix Vinalopó

En construcció…

Gastronomia i festivitats

En construcció…

Política i Administració Pública del Baix Vinalopó

En construcció…

Institucions i bens culturals

En construcció…


Eres un científic/a social de la comarca? T’agradaria visibilitzar el teu perfil professional per a empreses, mitjans de comunicació, ONG o altres entitats? Registra’t en el nostre cercador de veus professionals:


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Utilitzem cookies per a assegurar que et donem la millor experiència en la nostra web. Si continues fent ús d’este lloc, assumirem que estàs d’acord amb això.  Sabes més