La Comarca Científica

La Ribera Baixa

La Ribera Baixa és la desena comarca més poblada de la Província de València, on els principals nuclis poblacionals els trobem a la seua capital, Sueca, que té 27.253 habitants; i Cullera, amb una suma de 23.261 veïns i veïnes. En total són 12 municipis els que componen la comarca de la Ribera Baixa, sumant 78.070 habitants, situant-se a molta distància poblacional de la seua veïna Ribera Alta.
la capital de la ribera baixa

La Ribera Baixa està inclosa en el mapa de Comarques naturals del Regne de València, de l’any 1934 i de l’escriptor, editor y activista valencià Emli Beüt. Una comarca històrica que incloïa els municipis d’Albal, Alcàsser, Alginet, Beniparell, Benifaió i Silla i excloïa Albalat de la Ribera.

Es tracta doncs, d’una comarca geogràficament molt plana i dedicada quasi exclusivament a l’agricultura i sobretot a la taronja i l’arrós. La indústria és molt escasa, encara que compta amb l’important fàbrica automobilística de la Ford, situada a la localitat d’Almussafes. Per altra banda, a la zona costanera i principalment a Cullera trobem una gran activitat turística.

Pel que respecta a la llengua, els municipis de la Ribera Baixa són fonamentalment valencianoparlants.

Aquesta és la llista de ciutats i pobles que integren actualment la comarca: Albalat de la Ribera, Almussafes, Benicull del Xúquer, Corbera, Cullera, Favara, Fortaleny, Llaurí, Polinyà del Xúquer, Riola, Sollana i Sueca.

I vosaltres, quins elements històrics, culturals, sociològics, polítics o lingüístics destacaríeu de la comarca de la Ribera Baixa? Què és allò que considereu més important a l’hora de definir-la?

Ara, gràcies a les ciències socials i a La Comarca Científica, podrem aprofundir més sobre els pobles i les ciutats que la formen.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.