Què és la sociologia?

Què és la sociologia?

Per a conèixer què és la Sociologia, el sociòleg Alexis Lara entrevista a un company de ciència de València Ciutat: el sociòleg Javier Cencillo.

“Estimar la societat és estimar alguna cosa més enllà de nosaltres mateixa. I alguna cosa en nosaltres mateixa”.

Així explicava la influència que pot tindre la societat en les persones, el sociòleg Emile Durkheim, i en 1924.

Benvinguts a La Comarca Científica.

Perfil de l’entrevistat

Javier Cencillo. Què és la sociologia?
Javier Cencillo (València Ciutat)

Javier Cencillo va nàixer a València (València Ciutat), l’any 1988. És sociòleg i professor d’educació secundària. La seua experiència com a docent a Anglaterra li va ensenyar que, en una societat basada en el coneixement, l’educació és la millor via per corregir i prevenir l’exclusió social. Des de 2015 treballa com a voluntari en l’ONG Bokatas València.

En aquesta entrevista, La Comarca Científica tractarà de respondre a la pregunta “Què és la sociologia?” a través de diverses preguntes del sociòleg Alexis Lara.

Què és la sociologia? Entrevista al sociòleg Javier Cencillo. València (València Ciutat)

 

  • Hola Javi, benvingut. La primera pregunta és molt simple i d’una manera molt ràpida. Què és la sociologia?

La Sociologia és, simplement, l’estudi de la societat. El problema, i allò bonic que té la Sociologia, és delimitar que s’entén per societat. I entenem per societat tots els aspectes que componen la vida d’un conjunt d’animals (éssers humans) que tenen una cultura en comú. Per tant, la sociologia estudia la pròpia cultura, la vida quotidiana, les interaccions socials, les comunicacions, l’educació, la política…

  • Sol dir-se que el fill de la classe treballadora, acabarà sent classe treballadora. Què hi ha de cert en açò segons la sociologia?

S’entén que el fill de classe treballadora pertanyerà en la classe treballadora quan siga adult perquè la seua posició, la seua pertinència a una classe o altra, la determina els seus diners. El seu capital econòmic, les seues possibilitats d’accedir a béns i serveis. Existeix el que coneixem com a fenomen de la reproducció social; igual que diem que “diners criden a diners”, quan parlem d’un fill de classe treballadora el més probable és que siga pertanyent a eixa classe.

 

classe treballadora

 

  • En eixe cas Javi, quin marge de maniobra tenim les persones en el marc d’una societat?

En la nostra societat, que es pressuposa meritocràtica, un estat de dret, la classe social ve determinada en gran mesura per l’ocupació. I l’ocupació ve determinada per l’educació, per la formació que una persona té. Per tant, l’educació ha de ser entesa no només com una via de millora, d’ascensió social, sinó també com una manera que des dels poders públics, des del govern, s’intenten prevenir i corregir les desigualtats socials.

 

  • Quins serien els elements més importants per a entendre el comportament social d’un barri com podria ser Russafa?

Jo crec que a la vista està, i que tots els veïns de València som conscients, que Russafa ha experimentat una sèrie de canvis brutals en l’última dècada o dècada i mitja. I crec que l’anàlisi d’eixos canvis es podria produir a partir de les millores que es van fer a les voreres, en la rehabilitació d’habitatges, etc.

A través del govern local es va impulsar la millora d’eixe barri, el barri de Russafa. I eixa millora va elevar els preus dels habitatges i dels lloguers dels negocis locals. Açò va fer que es produïra un filtrat de la població que podia accedir a eixe barri. Qui no va poder romandre en eixe barri es va mudar a altres i els que veieren que en el barri hi havia prosperitat econòmica immigraren. I ara és el còctel que tots coneixem.

gentrificació russafa

 

  • Diu el sociòleg Pierre Bourdieu que la funció de la sociologia, a partir de totes les ciències, és rellevar allò que està ocult. Què vol dir açò?

Doncs Bourdieu parla de desvelar allò ocult com una manera d’intentar comunicar i explicar que la funció de la Sociologia és precisament això: desvelar les forces invisibles que en cert sentit determinen o expliquen tot allò que passa en la nostra societat. És a dir, l’estratificació social, el crim, l’educació... Em recorda a allò de “saber per a prevenir, prevenir per a poder”. Si u sap, si u coneix, pot prevenir el canvi i pot aleshores dirigir-lo.

  • Javi, i ja per a concloure. Tu com a veí de València Ciutat i com a sociòleg, quins moments destacaries de la història més recent de la capital de les Comarques Valencianes?

Doncs jo diria que el canvi de govern local. No només perquè des del punt de vista d’anàlisi polític siga molt interessant un canvi després de 24 anys de govern, sinó perquè entenc que eixe canvi és una conseqüència d’un moviment social, d’una pressió ciutadana (el moviment 15M en 2011) que al mateix temps va ser conseqüència de la crisi econòmica que va tindre lloc 4 anys abans.

Aleshores, crec que es pot traçar una línia argumentativa des de la cosa econòmica, a la cosa social i a la cosa política. I que això seria el més destacable.

sociologia i moviments socials

 

En La Comarca Científica volem saber la vostra opinió

Què és la sociologia per a vosaltres?

Quins moments sociològics destacaríeu en la vostra comarca o localitat?

Pregunta La Comarca Científica

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Utilitzem cookies per a assegurar que et donem la millor experiència en la nostra web. Si continues fent ús d’este lloc, assumirem que estàs d’acord amb això.  Sabes més