TFG L’aparició del discurs anticatalanista al País Valencià (1975 – 1982)

TFG L’aparició del discurs anticatalanista al País Valencià (1975 – 1982)

El TFG de ciència política del politòleg català Daniel Patiño està obert i pot descarregar-se gràcies al repositori de TFG i TFM de Ciència Política Valenciana.

⚠ Recorda citar l’autor i el nostre repositori si l’utilitzes en les teues investigacions!

Patiño, D (2019). L’aparició del discurs anticatalanista al País Valencià (1975-1082). El fútbol com a via per a la construcció del discurs anticatalanista al País Valencià [TFG]. Universitat Autònoma de Barcelona. Repositori de La Comarca Científica.

Resum del TFG de Ciència Política de Daniel Patiño

La voluntat d’este TFG de ciència política és realitzar un estudi de la implementació del discurs anticatalanista a les comarques valencianes, com un fenomen polític emmarcat a la transició espanyola (1975-1982). L’aspecte concret que este treball de final de grau pretén exposar és el paper que ha jugat el futbol, concretament el València CF, en el procés de consolidació de l’hegemonia política i social del discurs anticatalanista durant la construcció de la identitat col·lectiva del País Valencià de la transició.

La rellevància del tema en qüestió està, en un primer moment, en el debat de la identitat a les ciències socials i les tensions territorials a Espanya. L’estudi es fonamenta sobre la necessitat d’esclarir, els orígens de la proliferació d’un discurs regionalista tan singular com és el blaverisme (singular en el sentit que – segons Francesc Viadel– es tracta d’un “moviment inserit de ple en l’univers polític, històric, cultural i sentimental del poble català i les seues tensions amb l’Estat espanyol”).

En segon lloc, és de gran interès acadèmic analitzar el paper polític del futbol professional com una de les vies que van contribuir a alimentar la construcció de la identitat i com a expressió i reflex de les divisions socials a la societat on el futbol es desenvolupa.

Un TFG que anima a seguir estudiant

Convé fer esment específic a què els estudis sobre la realitat política de la Comunitat Valenciana, així com la literatura i la teoria política existent en referent a l’aspecte polític del futbol és, en ambdós casos i respectivament, poc actualitzada i escassa. Així i tot, la tasca de recerca pretén, per una banda, fer una exposició general i teòrica del context polític i social en el qual es va desenvolupar el blaverisme i, per altra banda, explicar l’aspecte polític del futbol, amb l’objectiu d’exposar com el València CF ha sigut utilitzat per les elits valencianes per l’èxit d’este discurs.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Utilitzem cookies per a assegurar que et donem la millor experiència en la nostra web. Si continues fent ús d’este lloc, assumirem que estàs d’acord amb això.  Sabes més