La Comarca Científica

La Plana Alta

La Plana Alta és una comarca situada al nord del territori valencià. Esta àrea geogràfica s’abasta en un total de 17 municipis, ocupant una extensió de 957,20 km². Segons les dades més recents, la població total de la comarca s’eleva a aproximadament a 256.455 habitants.

Destaca la localitat principal i capital de la comarca que és Castelló de la Plana, la qual exerceix, a més, el paper de capital provincial, consolidant-se com a centre neuràlgic i de referència d’esta comarca valenciana.

En La Comarca Científica i amb les ciències socials, podem apropar-nos a conéixer-la millor.

Plana Alta
Plaça Major de Castelló de la Plana, capital de la comarca.

Busques un científic/a social de la zona? En el nostre cercador trobaràs antropòlegs, criminòlegs, economistes, geògrafs, historiadors, psicòlegs, politòlegs, sociòlegs i treballadors socials d’esta comarca valenciana.

Filtrar per ciència
Científics/es socials
Antropòleg/a
Criminòleg/a
Economista
Geògraf/a
Historiador/a
Politòleg/a
Psicòleg/a
Sociòleg/a

Demografia de la Plana Alta

La ciutat de Castelló i les poblacions veïnes han estat els principals nuclis de recepció d’immigrants tant d’àmbit estatal com estranger, especialment persones d’origen romanès. Els pobles, ciutats i municipis de la comarca i la seua població a data del 2020 són els següents:

Almassora26.742
Benlloc1.048
Benicàssim18.364
Borriol5.397
Cabanes2.978
Castelló de la Plana174.264
Les Coves de Vinromà1.806
Orpesa9.339
La Pobla Tornesa1.212
Sant Joan de Moró3.232
La Serra d’en Galceran988
La Serratella95
La Torre d’en Doménec162
Torreblanca5.574
La Vall d’Alba2.856
Vilafamés1.829
Vilanova d’Alcolea569
Dades: ARGOS GVA (2020)

Història de la Plana Alta

La comarca de la Plana Alta és de creació moderna, ja que data de l’any 1989 i compren part de l’antiga comarca de La Plana i de l’antiga comarca de la Tenència de Miravet. Estes antigues comarques apareixen en el mapa de comarques d’Emili Beüt “Comarques naturals del Regne de València” publicat l’any 1934.

Fins a l’any 2023, el municipi de Sarratella pertanyia a esta comarca, tot i que ara s’ha incorporat a la comarca de l’Alt Maestrat amb la publicació del nou mapa comarcal en gener del 2023 per part de la Generalitat Valenciana.

Economia de la Plana Alta

La capital comarcal de La Plana Alta és Castelló de la Plana, un nucli urbà que concentra gran part de les activitats industrials característiques d’esta àrea geogràfica. Entre les indústries destacables trobem la producció de ceràmica, una refineria de petroli, una planta de producció d’adobs i una central tèrmica. Malgrat això, a excepció d’Almassora, que també alberga nombroses indústries de rajoles ceràmiques i productes derivats, la comarca en general té una base agrícola fonamental, amb cultius tant de secà com de regadiu, essent l’espècie de taronja el cultiu predominant.

Geografia de la Plana Alta

El riu Millars delimita la comarca de La Plana Alta en la seua zona sud, mentre que el Baix Maestrat en marca el límit nord. La serra del Desert de les Palmes, amb una altitud màxima inferior als mil metres, representa la principal elevació del territori. En total, la comarca ocupa una superfície de 957 km². Pel que fa al clima, esta àrea es caracteritza per un clima temperat de tipus mediterrani, típic de la regió.

Mapa realitzat per Montxo Vicente i Sempere (2005).

Sociologia i Antropologia de la Plana Alta

En construcció…

Gastronomia i festivitats

En construcció…

Política i Administració Pública de la Plana Alta

En construcció…

Institucions i bens culturals

En construcció…


Eres un científic/a social de la comarca? T’agradaria visibilitzar el teu perfil professional per a empreses, mitjans de comunicació, ONG o altres entitats? Registra’t en el nostre cercador de veus professionals:


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Utilitzem cookies per a assegurar que et donem la millor experiència en la nostra web. Si continues fent ús d’este lloc, assumirem que estàs d’acord amb això.  Sabes més