La Comarca Científica

Alt Maestrat

L’Alt Maestrat és una comarca valenciana del nord caracteritzada per la seua orografia muntanyosa, amb el nucli central a Albocàsser. Té frontera al nord amb les Muntanyes dels Ports, a l’oest amb els confins d’Aragó, al sud amb l’Alcalatén i a l’est amb el Baix Maestrat i la Plana Alta.

Anem a conéixer-la un poc millor amb La Comarca Científica i les ciències socials.

Vistes de Culla i Vilafamés, a la comarca de l'Alt Maestrat

Busques un científic/a social de la zona? En el nostre cercador trobaràs antropòlegs, criminòlegs, economistes, geògrafs, historiadors, psicòlegs, politòlegs, sociòlegs i treballadors socials d’esta comarca valenciana.

Filtrar per ciència
Científics/es socials
Antropòleg/a
Criminòleg/a
Economista
Geògraf/a
Historiador/a
Politòleg/a
Psicòleg/a
Sociòleg/a

Demografia de l’Alt Maestrat

Esta comarca del nord valencià és la quarta comarca menys poblada de tot el territori i compta amb només 9 municipis:

Albocàsser1.227
Ares del Maestrat184
Benassal1.063
Catí714
Culla481
Tírig420
la Torre d’en Besora167
Vilar de Canes169
Dades: ARGOS GVA (2021)

Història de l’Alt Maestrat

El territori de l’Alt Maestrat es mostra com a terres de caràcter secat, abrupte, amb rierols profunds traçant entre penya-segats, i on els primers pobladors d’estes zones, fa milers d’anys, van plasmar en les seues coves escenes de la vida quotidiana i la mitologia. El museu de la Valltorta a Tírig, que destaca per les seues pintures rupestres prehistòriques, és un punt destacat en este sentit. Juntament amb este , trobem el museu de la Nevera d’Ares del Maestrat, que ens transporta als temps de la nevada i el gel, i com es portaven fins a la Plana litoral amb carregadors. Estos museus i altres, disseminats pels diversos pobles de la comarca, ens acosten a la forma de vida i a la comprensió de la terra pels seus habitants, a la seua filosofia de vida.

Històricament, els termes municipals d’Adzaneta, Benafigos i Vistabella del Maestrat formaven part de la comarca. Esta antiga delimitació es pot apreciar en el mapa de comarques de Emili Beüt, “Comarques naturals del Regne de València”, publicat en 1934. De manera contrastada, el municipi de Villafranca del Cid sempre havia estat part tradicionalment de la comarca dels Ports de Morella. No obstant això, la delimitació comarcal de la Generalitat Valenciana de 1987, la coneguda com a (DHT – Demarcacions Territorials Homologades), va situar els tres primers municipis a la comarca de l’Alcalatén i Villafranca en la comarca de l’Alt Maestrat. Esta situació va canviar en l’any 2023, quan Adzaneta, Vistabella i Benafigos van tornar a formar part de la comarca de l’Alt Maestrat i Villafranca va ser ubicada als Ports. A més a més, el municipi de Sarratella va ser incorporat a esta comarca per raons sociopolítiques.

Cal destacar que durant la Guerra Civil Espanyola, concretament entre el 21 i el 31 de maig de 1938, diverses poblacions de la comarca van ser objecte de bombardeigs per part de la Legió Còndor. Al documental ‘Experiment Stuka’, es relata la crònica de Benassal, Albocàsser, Ares i Vilar de Canes, localitats de l’Alt Maestrat que van ser bombardejades durant la guerra civil malgrat no albergar munició ni refugiar tropes republicanes. Tampoc no eren punts estratègics. La Llegió Còndor alemanya va fer servir l’Alt Maestrat com a camp de tir per als avions Junkers 87A. L’experiment aeri va acabar amb 38 vides i va alterar estos pobles d’interior de manera permanent.

Economia de l’Alt Maestrat

L’Alt Maestrat és conegut per la seua dedicació a la ramaderia, produint llet de vaques, ovelles i cabres, les quals es tradueixen en magnífics formatges artesanals. A més, no hem de deixar de mencionar productes com la mel, els torrons o l’oli d’oliva. Tots estos productes sorgeixen de l’aprofitament dels recursos naturals d’esta terra. Tanmateix, també trobarem artesans del vímet i de la fusta. Les seues activitats tenen arrels en una cultura i una forma de vida antiga. El seu treball esdevé una expressió sociocultural de la zona on viuen, així com un altre atractiu per als visitants que arriben a la comarca.

L’escassa activitat industrial de la comarca es concentra principalment a Vilafranca. A més de ser un punt d’atracció turística durant l’estiu, esta localitat alberga diverses fàbriques dedicades a la confecció de peces de punt, en continuació de l’antiga tradició artesanal tèxtil. La indústria de la fusta i els mobles també tenen presència ací. Recentment, ha guanyat rellevància la transformació d’antics habitatges en allotjaments per al turisme rural.

Un altre poble destacat de la comarca és Benassal, conegut pel seu balneari de la Font d’En Segures, que atrau visitants en busca de relaxació i benestar. D’altra banda, Albocàsser, la capital comarcal, exerceix com a centre agrícola amb diversitat de cultius.

Geografia de l’Alt Maestrat

L’Alt Maestrat es caracteritza per una gran diversitat, amb terres seques contrastant amb boscos de roures, rierols pelats barrejats amb altres amb vegetació exuberant, i muntanyes escarpades alternant amb valls verdes. Una varietat d’excursions està a l’abast: a més del GR-7, que travessa la major part del territori, hi ha nombroses rutes de curta distància i rutes locals que connecten les diferents poblacions. Molins, ermites, camins, assentaments rurals, es fusionen amb una natura agrest que guarda roures i carrasques centenàries, aurons, xops, boixos… que en la tardor embolcallen el paisatge en una paleta de colors espectaculars.

Mapa realitzat Montxo Vicente i Sempere (2005).

Sociologia i Antropologia de l’Alt Maestrat

En construcció…

Gastronomia i festivitats

En construcció…

Política i Administració Pública de l’Alt Maestrat

En construcció…

Institucions i bens culturals

En construcció…


Eres un científic/a social de la comarca? T’agradaria visibilitzar el teu perfil professional per a empreses, mitjans de comunicació, ONG o altres entitats? Registra’t en el nostre cercador de veus professionals:


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Utilitzem cookies per a assegurar que et donem la millor experiència en la nostra web. Si continues fent ús d’este lloc, assumirem que estàs d’acord amb això.  Sabes més