Ideologia i identitat territorial al País Valencià

Ideologia i identitat territorial al País Valencià

La publicació d’estre treball en la revista Esbossos Socials ha estat possible gràcies a la col·laboració del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la UV i La Comarca. Associació Divulgativa de Ciències Socials.

⚠ Recorda citar l’autoria del text si l’utilitzes en les teues investigacions!


Albert, C., Bermúdez, R., González, B., Martínez, A. i Muñoz, A. (2020). “Ideologia i identitat territorial al País Valencià”. Esbossos Socials. Estructura Social del País Valencià, nº 1, e15


Resum

Des de la Transició espanyola s’han anat formant al País Valencià, tant a la dreta com a l’esquerra, distintes postures al voltant de la identitat territorial valenciana. Aquest article tracta d’analitzar fins a quin punt la ideologia dels valencians i valencianes és capaç d’explicar, actualment, les seues preferències respecte al model d’Estat i el seu sentiment etno-territorial. Per fer-ho, es construeixen perfils que responen a les diferents possibilitats de combinació d’aquestes variables, fent servir les dades estadístiques de l’Enquesta de Valors de la Generalitat Valenciana del 2017.

L’estudi quantitatiu conclou amb l’afirmació de dependència de les inclinacions territorials respecte de la posició en l’espectre ideològic: s’observa una relació entre l’esquerra i els models organitzatius estatals més descentralitzats, així com, una tendència de la dreta, però també del centre ideològic, cap a les opcions unionistes. Quant al sentiment territorial, destaca una identitat espanyola-valenciana majoritària independentment de les ideologies, si bé és cert que es dibuixen també comportaments espanyolistes a la dreta i al centre. Finalment, es corrobora la vigència dels perfils identitaris i ideològics valencians clàssics en la realitat post-crisi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Utilitzem cookies per a assegurar que et donem la millor experiència en la nostra web. Si continues fent ús d’este lloc, assumirem que estàs d’acord amb això.  Sabes més