L’ecoaldea d’Olla Reviscolla | Reportatge

L’ecoaldea d’Olla Reviscolla | Reportatge

L’Olla Reviscolla és una ecoaldea ubicada al municipi de Marines, més concretament en un despoblat morisc del segle XI. Elena Tamarit viatja a la comarca del Camp de Túria per a descobrir com viuen els seus habitants i com s’ho fan per a aconseguir una vida en comunitat de manera sostenible, ecològica i en harmonia amb la natura. En La Comarca Científica volem conéixer la seua #Experiència.

Què és l’Olla Reviscolla?

L’aldea d’Olla és un despoblat morisc del segle XI. En els anys 90 va marxar l’últim veí que quedava, Pasqual, a causa de la seua avançada edat. Fins al 2011 quan, arran del moviment 15M, un grup d’amics decideix repoblar-lo i així és com naix l’ecoaldea l’OIla Reviscolla.

En este paratge de la Serra Calderona, a la comarca del Camp de Túria, un grup de joves s’abasteix de cultius ecològics, energia solar, animals i aigua d’un naixement proper. La filosofia de vida que es respira en este llogaret xoca frontalment amb la que veiem a les grans zones urbanes. L’estrés, el consumisme, la superficialitat, la contaminació… Com es veu el món des de l’Olla? És possible viure en el sistema?

Entrevista als habitants de l’Olla Reviscolla | Ecoaldea del Camp de Túria

En esta ocasió, a la secció Experiències de La Comarca Científica, coneixem un grup de persones que treballen per la rehabilitació i posada en valor el patrimoni històric-cultural i mediambiental del llogaret d’Olla i el seu entorn.

A continuació podeu llegir algunes de les preguntes que sorgiren durant el reportatge:

Preguntes d’Elena Tamarit als habitants de l’Ollla Reviscolla

  • Podríeu contar-nos que és això de l’Olla Reviscolla? Com naix?
  • La filosofia de vida que es respira en este paratge xoca frontalment amb amb la que veiem en… no fa falta anar-nos-en a les grans ciutats, sino en gran part del món. L’estrés, el consumisme, la superficialitat, la contaminació… Com veieu el món més enllà de l’Olla?
  • Tot i això, m’imagine que en cas d’urgència, haureu d’anar a un hospital, a una farmàcia 24 hores, haureu de passar la ITV… Com es conviu ací i allà? // És possible realment viure fora del sistema? Teniu sentiments contradictoris, de vegades?
  • Formeu part de la Xarxa Ibèrica d’Ecoaldees, en què consistix? // Esta ecoaldea és un èxit entre cometes perquè sou poca gent. Però seria insostenible si començara a arribar més i més gent… Fa poc publicàrem un vídeo del nostre company Pablo Rocamora sobre la sèrie ‘El colapso’, on fa al·lusió a un llogaret en un context de crisi climàtica. En el vostre cas… com trieu qui entra o qui no? S’han donat casos de projectes que han “mort d’èxit”?
Olla Reviscolla
  • Estem en un poblat morisc, si no m’equivoque del segle XI. Abans que arribàreu, açò estava totalment abandonat… Què vos vau trobar? // Què penseu sobre la pèrdua del patrimoni històric valencià?
  • Qui té la propietat d’estes terres, està d’acord amb que esteu ací? Si algú vos criticara per estar vivint en un espai declarat Bé d’Interés Cultural, què li diríeu?
  • Baseu este projecte en l’autogestió. Recorde que quan parlàrem amb Alberto per a tancar una data, em va dir: haurà de ser després de la collita de l’ametla. Conteu-nos què cultiveu, d’on s’abastiu d’aigua, que heu dinat hui…
  • Este estiu, he vist a les vostres xarxes que repartiu caixes de verdura a Gàtova, Marines i La Vall. Heu tingut una bona acollida, teniu creat algun grup de consum? // La gràcia del projecte és que heu recuperat varietats autòctones, quines són? // També veneu altres productes com ara farina de garrofa. Ho feu tot ací? Com heu aprés l’art del cultiu, veníeu ensenyats de casa?
  • M’interessa molt també sobre la creació de xarxes de cures, que quasi sempre trobem en falta els que vivim en un edifici de moltes plantes. No coneixem ni al nostre veí d’enfront. Conteu-me sobre eixa xarxa que podem trobar ací, com s’ajudeu els uns als altres.
  • Defeneu un espai assembleari i autogestionat. Com funciona això en la pràctica? // Si teniu cap problema, com ho resoleu?
  • Teniu algun pensador o pensadora referent a qui seguiu en este camí cap a un món més sostenible?
  • Quin impacte heu tingut sobre la població d’ací després de més de deu anys de vida? // Quan feu la vista enrere, què veieu i en base a tots els coneixements que heu acumulat pel camí… cap a on voleu anar?
  •  El que esteu fent, és política, és activisme. Esteu d’acord? // Com de fàcil o difícil és fer activisme per un estil de vida en sintonia amb la natura a les comarques valencianes?
  • Sou gent molt jove que ha vingut a vindre a una zona despoblada. Quines renúncies heu fet? // Ho recomaneu a més gent jove? Per què?
  • Em pregunte si hi ha intenció d’expandir-se o créixer, si es plantegeu institucionalitzar este mode de vida i crear uns serveis mínims… En què vos agradaria que es convertira este poblat? // Veieu el vostre futur en l’Olla, es plantegeu traslladar-vos en un futur?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Utilitzem cookies per a assegurar que et donem la millor experiència en la nostra web. Si continues fent ús d’este lloc, assumirem que estàs d’acord amb això.  Sabes més