Què és l’antropologia?

Què és l’antropologia?

Amb esta entrevista al professor universitari Juan Antonio Rodríguez, de València Ciutat, coneixerem què és l’Antropologia i desmuntarem alguns tòpics al voltant d’aquesta ciència social.

L’antropòloga Margaret Mead és la precursora de la utilització del terme gènere. En un revolucionari estudi comparatiu de 1935, l’autora ja diferenciava entre sexe (allò natural) i gènere (el rol que se li assigna al sexe en cada societat i que es pot educar, manipular o canviar.

Benvinguts a La Comarca Científica.

Perfil de l’entrevistat

Juan Antonio Rodríguez. Què és l'antropologia?
Juan Antonio Rodríguez (València Ciutat)

Juan Antonio Rodríguez va naixer a València (València Ciutat) l’any 1973, però viu a Meliana (l’Horta Nord). És Historiador i Antropòleg. És, també, Doctor en Estudis de gènere i treballa com a professor de la Universitat de València des de 2007. Expert en Masculinitats.”

En esta entrevista, La Comarca Científica tractarà de respondre a la pregunta “Què és l’antropologia?” a través de diverses preguntes del sociòleg Alexis Lara.

 

Què és l’antropologia? Entrevista a l’antropòleg Juan Antonio Rodríguez. València (València Ciutat)

 

  • Hola Juan, moltes gràcies per estar ací. D’una manera molt resumida, que diries què és l’antropologia?

L’antropologia és l’estudi de qualsevol manifestació humana. Poden ser les arts, pot ser l’economia…És el que anomenem “les cultures humanes”.

 

  • Existeix una certa idea o una certa imatge social de que l’antropòleg és un documentalista. És a dir, una persona que es dedica a viatjar pel món per a comprovar i per a estudiar les diferents tribus existents. Què queda de cert en aquesta imatge social?

D’això ja queda poc, perquè eixa és la visió clàssica de l’antropologia i que cada vegada més, a falta de tribus perdudes pel món, allò que busquem són les tribus urbanes.

què és l'antropologia

 

  • Vivim en un context de creixement exponencial de l’ús Internet i més en concret de les xarxes socials. Què pot aportar la ciber-antropologia per a poder entendre més a fons la nostra societat?

Bé, l’antropologia no és més que una ferramenta més per a eixe coneixement d’eixes noves cultures urbanes, desconegudes fins ara o més que desconegudes, no estudiades fins al moment en tota la seua profunditat.

Aleshores, la ciber-antropologia és una ferramenta fonamental en l’estudi actual.

 

  • Juan, quines eines o quins mètodes utilitzaria l’antropologia per a poder estudiar una subcultura com podria ser la hipster?

La cultura hipster com qualsevol altra cultura cal estudiar-la amb les ferramentes clàssiques. Observació participant, entrevistes en profunditat…a això se li pot acoblar o se li pot afegir la ciber-antropologia, l’estudi de les xarxes socials, estadístiques…Qualsevol manifestació on estiga la cultura hipster, com qualsevol altra cultura, cal estudiar-la des d’ahí.

que es la cultura hipster

 

  • Deia l’antropòleg Franz Boas que la “Cortesia, la modèstia, les bones formes i la conformitat són valors universals per als estàndards ètics definitius, però allò que constitueix aquests elements no és universal”. Què vol dir açò Juan?

El que volia dir Franz Boas és que no hi ha res universal. Això vol dir que no hi ha res universal perquè cada cultura té uns estàndards, uns estàndards que són propis de la seua cultura i que segurament seran diferents als de altres cultures.

Fique un exemple: allò que per a mi pot ser una cosa de bona educació, per a un altre grup de gent pot ser de molt mala educació. Per tant, no hi ha res universal.

 

  • I la última pregunta Juan, tu com a veí de València Ciutat que eres i d’una manera molt molt breu, quines dos subcultures diries que han estat guanyant rellevància en els últims anys a la capital de les Comarques Valencianes?

Bé, jo no sóc un expert en les cultures/subcultures urbanes, a pesar d’això, jo crec que sí que hi ha un avanç dels nous hippies, dels hipsters que hem parlat abans, etc.

cultura valencia ciutat

 

En La Comarca Científica volem saber la vostra opinió

Què és l’antropologia per a vosaltres?

Quines subcultures urbanes destacaríeu en la vostra comarca o localitat?

Pregunta La Comarca Científica

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Utilitzem cookies per a assegurar que et donem la millor experiència en la nostra web. Si continues fent ús d’este lloc, assumirem que estàs d’acord amb això.  Sabes més