Per a saber què és l’Economia i tancar la primera temporada de La Comarca Científica al voltant de la pregunta “Què són les ciències socials?”, Alexis Lara entrevista a l’economista Rafa Devís, de la Ribera Alta.
“El llarg termini és una guia errònia per a comprendre el present. A llarg termini tots estarem morts. Els economistes es plantegen una tasca massa fàcil i inútil si, en les èpoques de tempesta, l’únic que poden dir-nos és que quan la tempesta passe, les aigües s’hauran calmat de nou”.
Així de rotund i crític es mostrava el Premi Nobel d’Economia Paul Krugman, a l’hora de valorar la llavor d’alguns dels seus companys de ciència.
Hui, per a eixir d’alguns tòpics de l’economia i saber exactament què és l’economia, parlem amb un economista de la Ribera Alta.
Benvinguts a La Comarca Científica.
Perfil de l’entrevistat
Rafa Devís va nàixer a Algemesí (Ribera Alta), l’any 1986. És llicenciat en Economia per la Universitat de València i està involucrat des de fa anys en diverses associacions juvenils del seu poble. També ha realitzat activitats professionals en la societat cooperativa més important d’Algemesí, així com en un dels portals web financers més importants en l’actualitat a l’àmbit nacional i de parla hispana.
Què és l’economia? Entrevista a l’economista Rafa Devís. Algemesí (Ribera Alta)
- Hola Rafa, benvingut! La primera pregunta i de manera obligatòria: Què és l’economia?
Un plaer Alexis poder participar d’aquest nou projecte de La Comarca Científica.
Bé, què és l’economia? Jo diria que l’economia és una ciència social que el que tracta és de trobar el millor camí per a poder organitzar la societat i aconseguir el major benestar possible amb els recursos que disposem.
- Rafa, si poses en Google “hemos vivido”, el primer suggeriment que t’apareix és “por encima de nuestras posibilidades”. Per què hi ha tant de debat sobre aquesta frase?
Jo el que diria és que si tinguérem més cultura financera ens indignaríem en escoltar està frase i no seria part del debat o de la tertúlia de la gent en la societat espanyola. Crec que hi hauria altres debats damunt de la taula, i precisament el que pretenen evitar des de l’establishment és això.
Tristament la gent no és crítica, no té un nivell de cultura financera suficient per a adonar-se de què és el debat que volem que tinguem.
- En eixe cas, quines serien les principals corrents econòmiques?
Bé, per a saber què és l’economia cal entendre que hi ha dos principals corrents econòmiques.
Per explicar-ho ràpid, una el que diria és que en lloc de donar-li uns impostos a l’Estat i que l’Estat tinguera un pressupost per a proveir béns i serveis, millor que cadascú de nosaltres ens quedarem eixos impostos – que en realitat serien una quantitat prou considerable de diners – i ens abastirem nosaltres mateixa d’eixos bens i serveis que ens abasteix l’Estat. Per què? Perquè l’Estat tendeix a ser ineficient i corrupte i cadascú de nosaltres boscaríem el millor per a nosaltres mateixa i l’Estat no.
En canvi, l’altra corrent del pensament econòmic que és antagònica a aquesta, és la keynesiana o intervencionista que diu que el mercat no és eficient, que el mercat te errades, que condueix a l’oligopoli, al monopoli, que el mercat crea una polarització molt gran entre els més rics i els més pobres… i per tant l’Estat ha d’intervindre en certs sectors i en certs mercats per a evitar certs oligopolis, certs monopolis… Bàsicament ha de intervindre com a un actor que puga redistribuir la renta entre els més rics i els més pobres i que la franja no siga tan alta, sinó que busque més la igualtat.
- Quins serien els elements més importants per a poder entendre una economia com podria ser la de la ciutat d’Algemesí (Ribera Alta)?
Algemesí és tradicionalment una ciutat agrícola, que viu molt dels cítrics i principalment de la taronja. La taronja dóna de menjar a moltes famílies d’Algemesí, i sobretot durant certs mesos de l’any que són els més intensos en aquest monocultiu que tenim a Algemesí.
En quant a la indústria els polígons també han crescut un poc últimament a pesar de la crisi.
I quant al sector serveis tenim un poble on hi ha molts bars i restauració, amb molts serveis bancaris, i on predominen els autònoms.
- Ronald Coase – premi Nobel d’economia en 1991 – deia que en aquesta ciència social sempre es poden torturar les estadístiques fins que diguen el que u vol. Consideres certa aquesta afirmació?
Doncs sí, sí que té de cert. Però jo també he de dir que les estadístiques són imprescindibles. Les estadístiques les necessitem per a poder valorar en quina situació ens trobem.
És cert que per a aconseguir les estadístiques fan falta moltes dades, i que no ens donaran la situació perfecta, però si es combinen bé i si són sensates, ens poden apropar a la realitat per a poder avaluar i en conseqüència prendre les decisions més adequades.
- I ja per últim Rafa, tu com a algemesinenc… quins moments econòmics destacaries en la història més recent de la Ribera Alta?
Doncs Alexis, jo sense cap tipus de dubte destacaria la implantació de la Ford en el poble d’Almussafes. Les dades parlen per si mateixa: 7.500 treballs directes; un teixit industrial creat al voltant que suposa 21.000 treballs addicionals; un 8,2% del PIB de la Comunitat Valenciana; l’única empresa de la Comunitat Valenciana amb més de 5.000 treballadores.
En definitiva, les dades parlen per elles assoles. Tot i que la Ford està en Almussafes, que no pertany a la Ribera Alta sinó a la Ribera Baixa; ha repercutit molt positivament a la nostra regió de la Ribera Alta.
Sense dubte és la fita més important que hem tingut ací en els últims anys en matèria econòmica.
En La Comarca Científica volem saber la vostra opinió
Què és l’economia per a vosaltres?
Quins moments econòmics destacaríeu en la vostra comarca o localitat?