TFG 40 anys de Constitució: de l’Espanya autonòmica a l’Espanya Federal asimètrica

TFG 40 anys de Constitució: de l’Espanya autonòmica a l’Espanya Federal asimètrica

El TFG d’economia del riberenc Jesús Estruch està obert i pot descarregar-se gràcies al repositori de TFG i TFM d’Economia Valenciana.

⚠ Recorda citar l’autor i el nostre repositori si l’utilitzes en les teues investigacions!

Estruch, J (2019). 40 anys de Constitució: de l’Espanya Autonòmica a l’Espanya Federal asimètrica. [TFG]. Universitat de València. Repositori de La Comarca Científica.

Resum del TFG d’Economia de Jesús Estruch

Arran de la celebració dels 40 anys de vigència de la Carta Magna, la intenció del treball és analitzar, en primer lloc, com ha sigut l’evolució de l’Estat de les Autonomies, un forma d’Estat inèdita en la historia.

En este Treball de Final de Grau es planteja una possible reforma del Títol VIII de la Constitució de 1978 per a aprofundir en la descentralització administrativa i reconèixer les particularitats de les nacionalitats històriques d’Espanya (Euskadi, Navarra, Catalunya, Galicia, País Valencià, Balears, Aragó i Canàries).

Nacionalitats i regions dins d’un mateix Estat

Després de realitzar l’anàlisi de l’evolució, hem de tenir en compte l’existència de les diverses “nacionalitat i regions”, seguint la denominació que es troba a la pròpia Constitució de 1978, a l’Estat espanyol i que estes tenen uns trets diferencials que els són representatius. Estos trets diferencials són els següents: la llengua, institucions pròpies com les Diputacions Forals d’Euskadi o els Consells Insulars balears, la policia pròpia que existeix a determinats territoris, el Dret Civil foral o propi i el finançament autonòmic, diferenciant entre el règim comú i el règim existent a Euskadi i Navarra.

Estos trets diferencials han de tindre una millor articulació legal, doncs actualment provoquen que hi haja conflictes de competències entre l’Estat central i les autonomies. Per tanta, la reforma constitucional és la millor solució per a esta indefinició legal.

Reforma constitucional

La reforma constitucional que es tractarà serà la transformació de l’Estat de les Autonomies a un Estat Federal on es reconeguen estes característiques pròpies dels territoris i on hi haja una clara distribució competencial entre l’Estat Federal i les autonomies.

Per exemplificar esta reforma, s’ha escollit la Comunitat Valenciana per exposar l’abans i el després de la reforma. Les comarques valencianes, el territori on vivim, és una autonomia on no tenim un finançament just i no està reconegut el nostre Dret Foral propi i , per tant, la reforma federal pot ajudar a millorar la situació de la Comunitat Valenciana dins de l’Estat de les Autonomies espanyol.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Utilitzem cookies per a assegurar que et donem la millor experiència en la nostra web. Si continues fent ús d’este lloc, assumirem que estàs d’acord amb això.  Sabes més