TFG Reestructuració laboral per força major a una cooperativa agrícola (Ribera Alta)

TFG Reestructuració laboral per força major a una cooperativa agrícola (Ribera Alta)

El TFG d’economia de la riberenca Laia Ferragut està obert i pot descarregar-se gràcies al repositori de TFG i TFM d’Ecomia Valenciana.

⚠ Recorda citar l’autor i el nostre repositori si l’utilitzes en les teues investigacions!

Ferragut, L (2019). Reestructuración laboral por fuerza mayor en una cooperativa agrícola [TFG]. Universitat de València. Repositori de La Comarca Científica.

Resum del TFG d’economia de Laia Ferragut

En este treball de recerca que presentem es planteja a manera de cas pràctic hipotètic, prenent de referència una cooperativa agrària real, en concret la “Cooperativa Agrícola S.C.J. Coop.V. Algemesí”. Això permet un estudi més transversal, plantejant els problemes concrets que es donen en estes situacions i analitzant les possibles solucions. S’intenta abordar, així mateix el procediment administratiu davant l’autoritat laboral, entrellaçant d’esta forma, qüestions jurídiques fonamentals en tota negociació laboral.

El sistema empresarial cooperatiu, a més de ser especialment interessant pels seus trets característics i tan diferents a altres tipus d’organitzacions, compta amb un fort arrelament a la Comunitat Valenciana.

Afectació laboral per un fenomen de força major

El cas pràctic plantejat al treball, analitza una cooperativa agroalimentària, que es veu afectada per un fenomen de força major, una calamarsa que destrossa la major part de la collita dels seus socis. Això porta a l’empresa a plantejar mesures de flexibilitat interna per a poder adaptar la seua plantilla a les necessitats de l’empresa.

S’estudien les diferents alternatives que se li brinden a l’empresa, així com les possibilitats de cada règim laboral, essencialment dels treballadors fixos discontinus, que per les seues característiques es troben en una situació molt més vulnerable que els treballadors fixos en estes situacions.

La importància de les cooperatives valencianes

En els últims punts del treball, es posa de manifest la importància indiscutible de les
cooperatives agroalimentàries dins de la Comunitat Valenciana, tant econòmica com socialment, a causa del percentatge de persones que empra, directa o indirectament.

Un sector, profundament afectat per la globalització, amb l’entrada de cítrics des d’altres punts del món, que lluita per uns preus dignes que asseguren la rendibilitat de l’agricultura. A més, el canvi climàtic i l’efecte d’hivernacle, augmenten els regs per episodis de força major, suposant això un repte per al sector i per als seus treballadors.

Este treball de final de grau aspira a ser una guia davant situacions de força major, que posen en perill l’equilibri soci econòmic que brinda l’arrelament cooperativista a les comarques valencianes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Utilitzem cookies per a assegurar que et donem la millor experiència en la nostra web. Si continues fent ús d’este lloc, assumirem que estàs d’acord amb això.  Sabes més