TFM – L’alçament del moviment obrer a l’Alcoià del segle XIX

TFM – L’alçament del moviment obrer a l’Alcoià del segle XIX

El TFM d’història de Diego L. Fernández Vilaplana està obert i pot descarregar-se gràcies al repositori de TFG i TFM d’Història Valenciana.

⚠ Recorda citar l’autor i el nostre repositori si l’utilitzes en les teues investigacions!

Fernández, D.L. (2016). Alcoi, julio de 1873: “El levantamiento obrero más importante del siglo XIX” [TFM]. UNED. Repositori de La Comarca Científica.


L'alçament del moviment obrer a l'Alcoià del segle XIX (TFM)

Busques algun altre TFG o TFM de ciències socials que analitze les comarques valencianes?


Resum del TFM d’Història de Diego L. Fernández Vilaplana

Dos anys després de la Comuna de París i només cinc després de l’arribada de Fanelli a Espanya, esclata a Alcoi el Petrólio, entre el 7 i el 12 de juliol de 1873. Per a alguns autors, la primera vaga general del nostre país. Dirigits per la Federació Regional Espanyola de l’Associació Internacional de Treballadors, milers d’obrers es van aixecar en armes, van assassinar l’alcalde, van aconseguir el poder de l’ajuntament i van extorsionar els principals contribuents. Finalment, l’exèrcit va entrar a la ciutat, sense trobar resistència, i el comité de salut pública instaurat pel grup dirigent de la Internacional a Espanya va fugir. Engels dirà que va ser “la primera batalla de carrer de l’Aliança”. Eleuterio Maisonnave, futur ministre de Governació, va anunciar que “serem inexorables i aplicarem amb tot rigor les lleis a tan miserables assassins”, i així va ser. La intenció d’esta feina no es limita al relat. Es tracta de contextualitzar els fets a la convulsa i breu Primera República, entendre el caldo de cultiu que va propiciar els esdeveniments, endinsar-nos en les disputes al si del moviment obrer i conéixer les desventures dels represaliats.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Utilitzem cookies per a assegurar que et donem la millor experiència en la nostra web. Si continues fent ús d’este lloc, assumirem que estàs d’acord amb això.  Sabes més