La Comarca Científica participa en els V Jornades de Ciència i Pseudociència a la UMH d’Oriola

La Comarca Científica participa en els V Jornades de Ciència i Pseudociència a la UMH d’Oriola

Les V Jornades de Ciència i Pseudociència celebrades al campus d’Oriola de la Universitat Miguel Hernández el 2 de març de 2024, debateren en esta ocasió del negacionisme del canvi climàtic, de la desigualtat de gènere i dels fenòmens meteorològics, unint veus expertes del pensament crític i la divulgació científica.


El nostre coordinador, Alexis Lara, ha participat en les V Jornades de Ciència i Pseudociència amb la seua ponència “Negacionisme de gènere” a raó del seu llibre recentment publicat per la Institució Alfons el Magnànim «Negacionisme de gènere. Auge, expansió i mites de l’antifeminisme». L’ARP – Sociedad para el Avance del Pensamiento Crítico i el Museo Interactivo de Ciencias de la Vega Baja, MUDIC, uniren forces una vegada més per a presentar esta quinta edició de les jornades. La cooperació amb la Asociación de Profesorado de Ciencias Hypatia de Alejandría i el CEFIRE de Orihuela ha enfortit l’impacte educatiu dels esdeveniments.

Alexis Lara en les V Jornadas de Ciencia y Pseudociencia: Negacionismo: Cambio climático, desigualdad de género y fenómenos meteorológicos
Alexis Lara durant la seua ponència «Negacionisme de gènere» en les Alexis Lara en les V Jornadas de Ciencia y Pseudociencia.

Explorant el Negacionisme des de diversos punt de vista

A més de les tradicionals conferències i comunicacions del professorat, esta edició ha incorporat una perspectiva única: la participació activa de l’alumnat. L’objectiu és involucrar la joventut en la reflexió sobre el negacionisme, un fenomen que amenaça la vida i les democràcies mundials. El tema central, “Negacionismo”, va ser tractat durant la jornada del divendres i dissabte des d’enfocaments filosòfics, científics naturals i socials. Les teories negacionistes relacionades amb el canvi climàtic, la desigualtat de gènere i els fenòmens meteorològics forent el punt de partida per a un diàleg ric i informatiu.

En esta nova edició, les V Jornades de Ciència i Pseudociència es presentaren com una oportunitat imprescindible per a la comunitat científica, educativa i estudiantil per a explorar i comprendre millor el fenomen del negacionisme i els seus impactes a la societat actual.

En resum, les V Jornades de Ciència i Pseudociència representen una oportunitat idònia per a la comunitat educativa i científica de connectar, reflexionar i actuar de manera col·lectiva enfront d’un repte que afecta el benestar de les nostres societats i fins i tot el mateix sistema democràtic.

Ponents de primer nivell

En les jornades van participar persones del món de la ciència com:

  • Astrid Wagner, científica titular de l’Institut de Filosofia del CSIC i vicedirectora del mateix. Ha estat Investigadora Associada del Berlin Center for Knowledge Research. És Doctora en Filosofia per la Technische Universität Berlin (TUB).
  • Marta Macho Stadler, professora de Geometria i Topologia de la UPV/EHU. Entre els seus temes de recerca es troba la Teoria geomètrica de foliacions. Imparteix docència en Topologia i Ampliació de Topologia en el Grau de Matemàtiques en la Facultat de Ciència i Tecnologia de la UPV/EHU.
  • Margarita Sánchez Romero, arqueòloga i divulgadora,​ catedràtica de Prehistòria en la Universitat de Granada. Entre 2008 i 2010 va ser directora de l’Institut Universitari d’Estudis de les Dones i de Gènere de la Universitat de Granada, i entre 2010 i 2012 va ser directora general de Béns Culturals de la Conselleria de Cultura de la Junta d’Andalusia.​
  • Javier Armentia Fructuoso: Astrofísic i divulgador científic. Des de 1993 és director del Planetari de Pamplona. Col·labora habitualment en premsa, ràdio i televisió, i ha participat en nombrosos debats sobre assumptes científics, especialment en polèmica contra teories pseudocientífiques. Ha presidit la Societat per a l’Avanç del Pensament Crític (institució dedicada al desenmascarament de la pseudociència) i dirigeix la col·lecció Vaya Timo!, editada per Editorial Laetoli
  • Purificación Heras González: Professora del depatamento de Ciències Socials i Humanes en l’àrea d’Antropologia Social i Vicerectora Adjunta d’Igualtat i Diversitat de la Universitat Miguel Hernández. Desenvolupa la seua recerca en el grup d’Economia, cultura i gènere.​

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Utilitzem cookies per a assegurar que et donem la millor experiència en la nostra web. Si continues fent ús d’este lloc, assumirem que estàs d’acord amb això.  Sabes més