La Comarca Científica

Alt Vinalopó

L’Alt Vinalopó és una comarca valenciana situada al nord-oest de les comarques del sud. Deu el seu nom al fet que geogràficament es troba a la part alta de la vall del riu Vinalopó. La seua capital és la ciutat de Villena. Té una superfície de 644,98 km² i compta amb poc més de 50.000 habitants. Inclou les subcomarques dels Llans de Villena (antiga “Terra de Don Manuel” o “Marquesat de Villena”) i de la Vall de Biar, amb l’excepció del municipi de Banyeres, que forma part de la subcomarca del Foia de l’Alcoià.

En La Comarca Científica i a través de les ciències socials busquem conéixer-la millor.

Castell de Villena, capital de la comarca de l'Alt Vinalopó.
Castell de Villena, a la capital de la comarca de l’Alt Vinalopó.

Busques un científic/a social de la zona? En el nostre cercador trobaràs antropòlegs, criminòlegs, economistes, geògrafs, historiadors, psicòlegs, politòlegs, sociòlegs i treballadors socials d’esta comarca valenciana.

Filtrar per ciència
Científics/es socials
Antropòleg/a
Criminòleg/a
Economista
Geògraf/a
Historiador/a
Politòleg/a
Psicòleg/a
Sociòleg/a

Demografia de l’Alt Vinalopó

L’Alt Vinalopó és una comarca amb dos principals nuclis urbans com són els de Villena i Saix (Sax) i compta amb poc més de 50.000 habitants. La comarca té només set municipis que són els següents:

Beneixama1.690
Biar3.655
el Camp de Mirra417
La Canyada de Biar1.208
Salines1.620
Saix (Sax)9.859
Villena34.155
Dades: ARGOS GVA (2020)

Història de l’Alt Vinalopó

Es tracta d’una comarca de gran diversitat històrica, lingüística i cultural. Va ser oficialment reconeguda com a Delimitació Territorial Homologada (DTH) l’any 1989, mitjançant el Decret de 6 de juny del Govern Valencià. Els dos nuclis de població més importants, Villena i Saix (Sax), tenen un origen castellà i van ser integrats a la província d’Alacant l’any 1836. Tot i que van ser inicialment conquerits el 1240 pel comanador d’Alcanyís en nom de Jaume I i de la Corona d’Aragó, estes poblacions van ser cedides a Castella pel Tractat d’Almizra el 1244. A l’Alt Vinalopó s’inclouen també els municipis de Salines, amb majoria de parla castellana, i els municipis de la Vall de Biar i la Vall de Beneixama, amb majoria de parla valenciana: Beneixama, Biar, el Camp de Mirra i la Canyada de Biar. La delimitació actual correspon, en general, al partit judicial de Villena des que es va incorporar a la província d’Alacant, tot i que exclou els municipis d’Onil i Castalla, que van formar part d’esta comarca fins fa poc. Les antigues comarques dels Plans de Villena i les Valls d’Alcoi es representen en el mapa de comarques elaborat per Emili Beüt “Comarques naturals del Regne de València”, publicat l’any 1934.

Economia de l’Alt Vinalopó

Les temperatures són intenses a la comarca durant l’estiu i les precipitacions són escasses, la qual cosa provoca una vegetació pobra i degradada. Els conreus de secà són predominants, tot i que en les àrees de regadiu es cultiven hortalisses, especialment tomàquets d’hivern, i arbres fruiters. La indústria principal és la del calçat i la tèxtil. A Villena, la capital, a més de la indústria del calçat, també compta amb sectors vinícoles i d’alcohols, així com Saix (Sax).

Geografia de l’Alt Vinalopó

Limita pel nord amb la comarca de la Costera i la Vall d’Albaida, a l’est amb l’Alcoià, al sud amb el Vinalopó Mitjà i a l’oest amb les comarques de Castella-La Manxa i la Regió de Múrcia. A més a més, les localitats d’esta comarca mantenen una relació sociocultural i econòmica important amb la localitat de Cabdet (Caudete), la qual, tot i formar part geogràficament d’esta comarca, es troba dins de la província d’Albacete. Cal destacar que Cabdet (Caudete) ha tingut una vinculació històrica amb el territori valencià.

Mapa de la comarca de l'Alt Vinalopó
Mapa realitzat per Montxo Vicente i Sempere (2005).

Altres localitats, a banda de Cabdet (Caudete) formen part, des d’un punt de vista geogràfic, a la comarca de l’Alt Vinalopó, però, per decisions polítiques, han estat integrades en altres comarques o províncies. És el cas de Banyeres, població situada a la comarca de l’Alcoià, tot i que el Vinalopó la travessa enmig del municipi. Bocairent, per la seua banda, és el municipi on naix el Vinalopó, però pertany a la comarca de la Vall d’Albaida, de la qual està separada per una serra.

Sociologia i Antropologia de l’Alt Vinalopó

Es tracta d’una comarca on es parla majoritàriament castellà, en la modalitat murciana, però els municipis més menuts de Beneixama, Biar, el Camp de Mirra i la Canyada de Biar pertanyen a l’àmbit lingüístic valencià.

En construcció…

Gastronomia i festivitats

En construcció…

Política i Administració Pública de l’Alt Vinalopó

En construcció…

Institucions i bens culturals

En construcció…


Eres un científic/a social de la comarca? T’agradaria visibilitzar el teu perfil professional per a empreses, mitjans de comunicació, ONG o altres entitats? Registra’t en el nostre cercador de veus professionals:


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Utilitzem cookies per a assegurar que et donem la millor experiència en la nostra web. Si continues fent ús d’este lloc, assumirem que estàs d’acord amb això.  Sabes més