La Comarca Científica

Baix Maestrat

El Baix Maestrat és una comarca valenciana del nord, amb la ciutat de Vinaròs com a seu capital. Esta comarca presenta una ubicació geogràfica singular, ja que limita al nord-orient amb la comarca catalana del Montsià, i comparteix frontera amb la comarca aragonesa del Matarranya. Al seu costat oriental, el mar Mediterrani abraça la costa, oferint un litoral de belles platges i cales. Al sud, s’apropa a la Plana Alta, mentre que cap a l’interior, a l’oest, comparteix límits amb les comarques de l’Alt Maestrat i els Ports.

Amb La Comarca Científica i les ciències socials l’anem a conéixer un poc millor.

El Baix Maestrat
Port de Vinaròs, capital de la comarca del Baix Maestrat.

Busques un científic/a social de la zona? En el nostre cercador trobaràs antropòlegs, criminòlegs, economistes, geògrafs, historiadors, psicòlegs, politòlegs, sociòlegs i treballadors socials d’esta comarca valenciana.

Filtrar per ciència
Científics/es socials
Antropòleg/a
Criminòleg/a
Economista
Geògraf/a
Historiador/a
Politòleg/a
Psicòleg/a
Sociòleg/a

Demografia del Baix Maestrat

Esta comarca del nord valencià compta amb 18 municipis i la seua població està molt desigualment repartida:

Alcalà de Xivert6.638
Benicarló27.363
Càlig1.961
Canet lo Roig676
Castell de Cabres22
Cervera del Maestrat557
la Jana676
Peníscola7.683
la Pobla de Benifassà199
Rossell912
la Salzadella700
Sant Jordi990
Sant Mateu1.952
Sant Rafel del Maestrat466
Santa Magdalena de Polpís754
Traiguera1.367
Vinaròs28.833
Xert688
Dades: ARGOS GVA (2020)

Història del Baix Maestrat

L’actual demarcació del Baix Maestrat engloba les subcomarques històriques de la Tinença de Benifassà i els Plans de Vinaròs. Cal destacar que esta àrea no era part de la històrica comarca del Baix Maestrat. Les localitats d’Albocàsser i Tírig, que ara pertanyen a l’Alt Maestrat, formaven part d’esta comarca en temps passats. Al mateix temps, els municipis de les Coves de Vinromà, Sarratella, la Torre d’en Doménec i Vilanova d’Alcolea, que ara es troben dins de la Plana Alta, també eren part de la comarca. L’antiga divisió territorial es pot observar en el mapa de comarques d’Emili Beüt, titulat “Comarques naturals del Regne de València,” publicat l’any 1934. En este vídeo sobre l’origen de les comarques valencianes pots trobar més informació d’eixes primeres propostes comarcals.

Economia del Baix Maestrat

Les ocupacions tradicionals inclouen, entre altres, l’agricultura (cultiu de cítrics, oliveres, carxofes…) i la pesca. No obstant això, a partir de la fi del segle XX, el turisme ha emergit com una influència vital en l’economia d’esta zona. La carxofa de Benicarló té denominació d’origen.

Geografia del Baix Maestrat

Els seus 1.221 km2 s’estenen des del riu de la Sènia, al nord, que marca la divisa amb Catalunya, fins a la rambla de les Coves de Sant Miquel, al sud. El terreny, elevat i muntanyós a la Tinença de Benifassà, esdevé progressivament més suau en direcció al litoral, creant pintoresques valls. A la zona costanera, destaca el pla de Vinaròs i Benicarló. Mentre que a l’interior, són habituals els cultius d’ametlers, garrofers, oliveres, vinyes i blat. Les terres costaneres acullen plantacions tant de conreus de secà com de regadiu, amb producció de taronges, hortalisses i dacsa.

Mapa del Baix Maestrat
Mapa realitzat Montxo Vicente i Sempere.

Sociologia i Antropologia del Baix Maestrat

En construcció…

Gastronomia i festivitats

Les opcions culinàries tradicionals que brillen en esta comarca valenciana inclouen l’olleta, la fideuà i l’arrossejat. Cal mencionar també la prestigiosa carxofa de Benicarló, amb la seua Denominació d’Origen. No es pot passar per alt la fama del llagostí de Vinaròs ni la deliciosa proposta del caragol punxent i el suquet de peix de Peníscola.

En construcció…

Política i Administració Pública del Baix Maestrat

En construcció…

Institucions i bens culturals

En construcció…


Eres un científic/a social de la comarca? T’agradaria visibilitzar el teu perfil professional per a empreses, mitjans de comunicació, ONG o altres entitats? Registra’t en el nostre cercador de veus professionals:


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Utilitzem cookies per a assegurar que et donem la millor experiència en la nostra web. Si continues fent ús d’este lloc, assumirem que estàs d’acord amb això.  Sabes més

7772