De Comarca a Comarca s’estrena com una nova secció del pòdcast de La Comarca Científica. En esta plataforma de divulgació de les ciències socials ens hem proposat desafiar eixe sentit comú que també ens impedeix explorar més horitzons en termes territorials, aquell tòpic de “Castellonenses, Valencianos y Alicantinos”, un provincialisme que és contrari a la comarcalització, una realitat social molt més propera a a la ciutadania valenciana.
Guille del Olmo (psicòleg i historiador) i Carles Asensi (historiador) parlen amb Andreu Ginés (historiador) director tècnic de la Federació d’Instituts d’Estudis del País Valencià i Vicent Soler (economista) membre dels “13 d’Alaquàs”, plataforma d’activistes valencianistes que buscaven crear el Consell Democràtic del País Valencià durant la transició.
De Comarca a Comarca busca donar veu i visibilitat a les diverses comarques valencianes, explorant la seua riquesa cultural, històrica i social. En este primer episodi, ens endinsem en la història i la importància de la comarcalització, una estructura territorial que ofereix una visió més arrelada i realista de la identitat valenciana. Els nostres convidats analitzen com esta divisió comarcal ha influït en el desenvolupament econòmic i social de la societat valenciana, i com encara hui dia, malgrat els intents de centralització provincial, les comarques continuen sent un pilar fonamental per entendre el poble valencià.
A més, els protagonistes d’este primer capítol comparteixen les seues perspectives i experiències sobre el passat i el futur de les comarques valencianes. La conversa aborda temes com l’activisme durant la transició democràtica, els desafiaments actuals en termes de descentralització i la importància de mantenir viva la memòria històrica per a les noves generacions. No vos perdeu este episodi inaugural que promet ser una mirada enriquidora i provocativa sobre el territori valencià i la seua gent.