La Comarca Científica participa al “Seminario Política 2.0” organitzat per AVAPOL i la Càtedra PAGODA de la Universitat de València

La Comarca Científica participa al “Seminario Política 2.0” organitzat per AVAPOL i la Càtedra PAGODA de la Universitat de València

El “Seminari Política 2.0” celebrat el 3 de maig de 2024 a la Sala de l’Hemicicle del Departament de Dret Constitucional i Ciència Política i de l’Administració de la Universitat de València es va centrar en la governança, els marcs d’integritat i la transparència a les entitats locals i governs municipals.


Any rere any, l’Associació AVAPOL impulsa l’organització del “Seminario Política 2.0” de la mà de la Càtedra PAGODA de la Universitat de València. Els darrers anys la transparència, pilar del govern obert, ha estat la temàtica central d’esta jornada on es reuneixen professional de diferents disciplines com la ciència jurídica, les ciències polítiqes o la sociologia per analitzar fenòmens socials, normatives o pràctiques polítiques.

Enguany, La Comarca Científica ha estat convidada a participar en este seminari per aportar una mirada politològica i sociològica al voltant la integritat i la transparència a les entitats locals. La nostra companya Julia Sanchis Sánchez va participar, com a sociòloga i politòloga en representació de La Comarca Científica, a la taula redona de la jornada junt a l’advocada i politòloga Susi Boix, Presidenta d’AVAPOL.

Al llarg del matí van participar també d’este seminari:

  • Manuel Villoria Mendieta, catedràtic de Ciència Política i de l’Administració de la Universidad Rey Juan Carlos de Madrid amb la conferència “La integridad en España: estado de la cuestión y perspectivas de futuro”
  • Zulima Pérez Seguí, professora de Dret Constitucional de la Universitat de València amb la conferència “La integridad y la transparencia en las Comunidades Autónomas” on va donar a conèixer a l’estudiantat el portal de transparència de la Generalitat Valenciana, GVA Oberta.
  • Raquel del Valle Escolano, professora de Ciència Política i de l’Administració de la Universitat de València, amb la conferència “La integridad y la transparencia en los Gobiernos Locales”.
  • Borja de Colón de Carvajal Fibla, cap de servei d’Administració i Innovació Pública de la Diputació de Castelló amb la conferència “La integridad y transparencia en los municipios de la Comunidad Valenciana”.

El govern obert: reptes, oportunitats i nínxol de treball per a les ciències socials

Al llarg del matí es varen fer visibles diferents reptes que afronten les entitats locals i els governs municipals per a complir amb la normativa reguladora en matèria de transparència i integritat, i portar a la pràctica el nou model de governança.

Tanmateix, es va posar en relleu com la transparència i el rendiment de comptes, de la mà de l’administració electrònica i l’adaptació de la informació per a la seua anàlisi i socialització eren espais d’oportunitat per a desenvolupar noves formes de fer i col·laborar en equips multidisciplinars que no només facilitaven la tasca de l’admnistració sinó que també possibilitaven nínxols de treball i oportunitats laborals.

Així, una de les conclusions de la jornada va consistir en evidenciar que la grandària de les entitats locals -i amb ella, el seus recursos tècnics, econòmics i professionals disponibles- condiciona el compliment de la normativa, les demandes ciutadanes i, per tant, l’impacte d’este nou model de governança. Les diputacions i l’administració autonòmica poden potenciar i contribuir a la materialització d’este canvi de model, però amb tot serà necessari comptar amb professionals que analitzen, identifiquen, assessoren i posen en pràctica accions per a millorar la transparència i la integritat en les entitats locals.

De fet, al nostre Cercador de científics i científiques socials ja es poden identificar perfils professionals i investigadors cercant els termes “participació”, “govern obert” o “transparència”.

Si existeix una Xarxa d’Agents d’Igualtat que actua arreu del territori valencià col·laborant amb aquelles entitats que no compten amb este perfil professional en la seua plantilla, per què no impulsar una xarxa semblant amb tècnics de govern obert que contribuisquen a l’aplicació de la transparència, el rendiment de comptes, la participació o la col·laboració als nostres municipis i comarques?


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Utilitzem cookies per a assegurar que et donem la millor experiència en la nostra web. Si continues fent ús d’este lloc, assumirem que estàs d’acord amb això.  Sabes més