S’estrena la V Temporada de La Comarca Científica: “Les ciències socials van a reivindicar el seu paper en la societat”

S’estrena la V Temporada de La Comarca Científica: “Les ciències socials van a reivindicar el seu paper en la societat”

El col·lectiu de divulgació científica anuncia l’inici de la temporada el 23 de setembre i el seu coordinador, Alexis Lara, preveu un any “reivindicatiu” dels científics i científiques socials.

Després de les vacances d’estiu, La Comarca Científica anuncia que la quinta temporada del projecte està a punt d’arrancar. Ho farà el pròxim dimecres 23 de setembre amb l’entrevista número 17 de la de la secció dedicada a la comunicació política i que en esta ocasió es realitzarà a la youtuber valenciana Teresa Ciges. “Les ciències socials van a reivindicar el seu paper en la societat”, ha avançat el seu coordinador Alexis Lara, qui a més preveu un any “reivindicatiu”.

Una nova eina per a reivindicar el paper dels científics i científiques socials

A la reunió de coordinació celebrada el passat dissabte 12 de setembre, el col·lectiu va decidir que la V temporada La Comarca Científica servirà per a reivindicar el paper de la ciència social més enllà del món acadèmic i que este serà l’any on La Comarca Científica servirà als mitjans de comunicació i a les entitats ciutadanes com les associacions o ONGs per a trobar veus expertes en els diferents àmbits que expliquen la realitat social valenciana. “Estem ultimant els requisits tècnics d’una nova eina que esperem que com a resultat del seu ús públic i gratuït provoque un punt d’inflexió per al sistema mediàtic valencià”, asseguren des de la plataforma. S’espera que l’eina es puga utilitzar en l’últim trimestre de l’any 2020 i que tant les facultats de ciències socials valencianes, com els col·legis professionals i els instituts d’estudis s’hi facen ressò per a augmentar el seu abast i reivindicar als científics i científiques socials com a persones clau per a l’explicació i comprensió del que ocorre en les comarques valencianes, més enllà d’afinitats polítiques o editorials. A més a més, Julia Sanchis, responsable de l’àrea de de col·laboracions externes i aliances, destaca que amb este instrument es podrà “teixir xarxa entre les veus expertes que treballen un mateix tema, permetent la col·laboració entre elles i inclús oportunitats laborals”.

L’anterior temporada deixà dos grans novetats

La Comarca Científica va acabar l’anterior temporada amb la publicació del repositori de TFG i TFM de ciències socials, una ferramenta que ha servit per a posar en valor els treballs científics que expliquen les comarques valencianes i que malauradament en el millor dels casos, explicava el seu coordinador, “acabaven guardats en un calaix”. 

També es va llançar la secció “La Comarca Cinèfila”, on s’analitzen pel·lícules i sèries des de la ciència social. En esta nova temporada el col·lectiu pretén consolidar l’espai i sumar-hi veus gràcies a la incorporació del sociòleg del Baix Segura, Pablo Rocamora, que s’unirà a la secció iniciada en el seu dia per Javier Cencillo.

Continuació i expansió del projecte

Elena Tamarit, de València Ciutat, prendrà el relleu de la secció Experiències; Idoia Arreaza, de l’Horta Sud, seguirà al capdavant de El CIS Valencià, Julia Sanchis, del Camp de Túria, continuarà teixint xarxa amb el catedràtic d’economia Joan Ramon Sanchis i amb altres veus valencianes de les ciències socials i Alexis Lara, de la Ribera Alta, aprofundirà amb les entrevistes a científics socials valencians que en esta quinta temporada prendran format de reportatges curts.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.