TFG “La participació ciutadana. Un estudi dels Pressupostos Participatius a la Ribera.”

TFG “La participació ciutadana. Un estudi dels Pressupostos Participatius a la Ribera.”

El TFG de ciència política de Carla Borrás Ferragud està obert i pot descarregar-se gràcies al repositori de TFG i TFM de Ciència Política Valenciana.

⚠ Recorda citar l’autora i el nostre repositori si l’utilitzes en les teues investigacions!

Borrás, C. (2020). La participació ciutadana. Un estudi dels Pressupostos Participatius a la Ribera. [TFG]. Universitat de València. Repositori de La Comarca Científica.

TFG Carla Borrás Ferragud

Resum del TFG de Ciència Política de Carla Borrás

Per a que un sistema polític, social i econòmic siga efectivament democràtic la ciutadania ha de ser l’eix principal al voltant del que es vertebren les polítiques públiques a implementar, així com el funcionament i articulació a qualsevol àmbit. Al treball que presente es parla d’una participació que no s’esgota amb la consumació del vot a les eleccions, sinó que requereix de canals de comunicació directa entre els Consistoris i la ciutadania, enfortint el teixit de la societat civil, amb una participació política activa, que és complement necessari del sistema de representació.

Pressupostos Participatius a la Ribera Alta i Ribera Baixa

Aquesta investigació té com a objecte l’anàlisi de la implementació dels Pressupostos Participatius a les comarques de la Ribera. És per aquesta raó que primerament es du a terme una anàlisi d’aquesta metodologia participativa pròpia, que requereix d’una adaptació al context històric i social on es vaja a implementar. Conjuntament, es valoren variables que mantenen una estricta relació amb els Pressupostos Participatius, com són les tendències modernitzadores de l’Administració Pública cap al govern obert i la transparència, situades a un marc territorial municipal.

L’estudi previ ens permet apropar-nos a una perspectiva comparada entre municipis i així conèixer les diferències evolutives que s’han produït des de l’origen a Porto Alegre. Es concreta a uns 8 municipis, d’un total de 48 que conformen ambdós comarques, aquests són L’Alcúdia, Alfarb, Algemesí, Carlet, Guadassuar, La Pobla Llarga, Rafelguaraf i Riola. I, al voltant d’aquests casos, s’estudien variables com el nombre d’habitants, la normativa, els recursos econòmics, l’escletxa digital i la perspectiva de gènere.

La importància del retorn a la ciutadania

D’aquesta manera trobem una sèrie d’aspectes a ficar en valor, com la potencialitat de retorn de la pròpia metodologia, així com absències o necessitats de les experiències participatives, que haurien de millorar-se significativament avançant cap a models amb visió estratègica a llarg termini, que comporten la sensibilització prèvia de la ciutadania, una major deliberació, compromís polític i dotació pressupostària.

A més, aquesta investigació s’ha realitzat durant un període convuls i nou per a les administracions Locals per la pandèmia conseqüència de la COVID-19, el que ha suposat un obstacle per a dur a terme segons que eines investigació, que s’ha trobat molt limitada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.