Els pressupostos participatius valencians

Els pressupostos participatius valencians

Els pressupostos participatius valencians tingueren lloc per primera vegada l’any 2021. Va ser la primera ocasió en la qual la ciutadania valenciana va poder decidir una part dels comptes públics de la Generalitat Valenciana, en concret, 125 milions d’euros.

La distribució de la quantitat s’ha realitzat seguint criteris demogràfics, comarcals i econòmics i el procés participatiu va seguir huit fases: 1) Informació i debats; 2) Presentació de propostes; 3) Revisió interna de les propostes; 4) Fase de suports; 5) Avaluació de propostes; 6) Publicació de preus; 7) Votacions dels projectes; 8) Resultats i E

En La Comarca Científica, fem un repàs als projectes ciutadans guanyadors del procés participatiu. Ho fem amb l’economista Joan Ramon Sanchis, per a la secció d’Economia Comarcal.

Actualment, es pot fer el seguiment dels pressupostos participatius valencians en este enllaç de la Generalitat. En total participaren del procés 24.648 valencians i valencianes, es presentaren 874 projectes dels quals només 96 passaren a la fase final. L’agrupació comarcal que més propostes va rebre és la que la Generalitat Valenciana va definir com a “Comarques Centrals” amb 133, seguida de “Comarques de l’Horta” amb 124 i “Comarques del Sud” amb 100. La quantitat de propostes coincideix també amb les àrees més poblades, ja que la Generalitat va contemplar les comarques despoblades en el procés, agrupant-les en àrees i corregint el factor poblacional per a la distribució de la quantitat total del pressupost.