TFM La salvaguarda dels béns immaterials. Anàlisi del sistema valencià

TFM La salvaguarda dels béns immaterials. Anàlisi del sistema valencià

El TFM d’antropologia d’Edurne Vaello està obert i pot descarregar-se gràcies al repositori de TFG i TFM d’Antropologia Valenciana.

⚠ Recorda citar l’autora i el nostre repositori si l’utilitzes en les teues investigacions!

Vaello, E. (2018). La salvaguarda dels béns immaterials. Anàlisi del sistema valencià i elaboració de noves propostes. [TFM]. Universitat de València. Repositori de La Comarca Científica.

Resum del TFM d’Antropologia d’Edurne Vaello

El Patrimoni Cultural Immaterial (PCI) està vivint una explosió evident quant activació i processos declaratius, fruit del context social i polític actuals que amplien allò considerat patrimoni i les seues necessitats de salvaguarda, reconeixent el seu valor i potencial. És evident que el PCI està esdevenint com un instrument molt potent de desenvolupament econòmic, equilibri territorial i motor de creixement i les Comarques Valencianes és bona mostra d’este fet: en menys de deu anys ha crescut de manera exponencial la preocupació per este patrimoni, amb el conseqüent augment d’activacions patrimonials

Institucionalització del Patrimoni Cultural Immaterial

Per la seua salvaguarda adequada, el PCI ha d’anar enllaçat amb moviments institucionals i polítiques culturals democratitzadores i integradores amb normatives, lleis autonòmiques, estatals i eines adequades per promoure l’heterogeneïtat, ja que des d’un punt de vista local i específic, la seua diversitat és un dels motors de desenvolupament sostenible territorial de les comunitats, pobles i grups socials. Però, lluny està actualment de representar els diferents territoris valencians; més aviat estem assistint a una tendència encaminada cap a la distribució assimètrica entre províncies, la concetració territorial en municipis amb unes característiques i finalitats concretes i a la representativitat majoritària d’unes tipologies per damunt d’altres molt menys presents. Per esta raó, mitjançant l’anàlisi dels expedients existents a la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana al voltant el PCI de la societat valenciana, ens qüestionarem si s’estan aplicant adequadament les recomanacions de la UNESCO per la seua salvaguarda, així com els diferents mecanismes normatius i legislatius en què disposem.

Protocols i cas pràctic a la comarca dels Ports

Tanmateix, este treball presenta una reflexió al voltant la necessitat de protocols clars d’actuació que eviten estes actuacions discordants, puntuals i sense cap línia a seguir, i els beneficis de comptar amb eines de gestió dels béns culturals immaterials del territori valencià que aporten una metodologia que coordine als agents activadors – administracions locals, col·lectius, societats o individus– i l’administració.

Una vegada realitzada la Guia, es vol posar en pràctica col·laborant en un dels processos de patrimonialització ja oberts, elaborant la fitxa de catalogació. Esta fitxa, serà la que arribe completada a les administracions per a que siga posteriorment avaluada a la comissió per ser o no declarada. En este TFM d’atropologia s’ha utilitzat un dels expedients oberts des de 2010: La Dansa de la Guerra de Todolella, a la comarca dels Ports, de les comarques del nord.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Utilitzem cookies per a assegurar que et donem la millor experiència en la nostra web. Si continues fent ús d’este lloc, assumirem que estàs d’acord amb això.  Sabes més