La Comarca Científica

Alcalatén

L’Alcalatén és una comarca valenciana situada al nord del territori. Limita al nord amb les comarques de l’Alt Maestrat i amb la comunitat d’Aragó. A l’est trobem la comarca de la Plana Alta, al sud la Plana Baixa i l’oest l’Alt Millars. Amb poc més de 16.000 habitants, l’Alcalatén és una de les comarques que més sofreix el despoblament rural al territori valencià. La seua capital és el municipi de l’Alcora amb amb quasi 11.000 habitants i la comarca està composada per un total de 9 municipis.

Castell AlcalaténEl nom de la comarca prové de l’àrab i té com a significat “els dos castells”. Un d’ells és el castell d’Alcalatén que podeu veure a la imatge i que es situa uns quants quilòmetres amunt de l’Alcora. L’altre no se sap amb seguretat, però, s’apunta a que podria ser el de Llucena.

L’Alcalatén és una que geogràficament ha condicionat un tipus d’economia basada en l’agricultura de secà, com són els cereals, les garrofes, les olives o l’armela. La geografia muntanyosa també porta al desenvolupament de la ramaderia, que té certa importància.

Per altra banda, els municipis de l’Alcora, Llucena i Figueroles també han desenvolupat la indústria de la ceràmica. Ara, i com que l’Alcalatén és una de les comarques amb menor població de tot el territori valencià, també s’ha desenvolupat cert turisme rural.

La llista de pobles que integren la comarca és el següent: l’Alcora, l’Atzeneta del Maestrat, Benafigos, Costur, Figueroles, Llucena, les Useres, Vistabella del Maestrat i Xodos.

El 29 de juny de 2018 es creava la Mancomunitat de Municipis del Penyagolosa – Pobles del Nord, que integra l’Atzeneta del Maestrat, Benafigos, Vistabella del Maestrat i Xodos i que té personalitat jurídica per tal d’oferir de forma mancomunada les obres, serveis o activitats de la seua competència i que consideren oportuns.

I vosaltres, quins elements històrics, culturals, sociològics, polítics o lingüístics destacaríeu de la comarca de l’Alcalatén? Què és allò que considereu més important a l’hora de definir-la com a tal?

Ara, gràcies a les ciències socials i a La Comarca Científica, podrem aprofundir més sobre els pobles i les ciutats que la formen.

Experiències a l’Alcalatén:

Utilitzem cookies per a assegurar que et donem la millor experiència en la nostra web. Si continues fent ús d’este lloc, assumirem que estàs d’acord amb això.  Sabes més