La Comarca Científica

La Ribera Alta

La Ribera Alta és una comarca valenciana rica en història i cultura, amb la seua capital a Alzira. A mesura que el desenvolupament urbà ha anat creixent, les ciutats d’Alzira, Algemesí i Carcaixent han quedat fusionades, formant una aglomeració amb gairebé cent mil habitants. La comarca actual de la Ribera Alta inclou les subcomarques històriques de la Vall dels Alcalans al nord i la Vall de Càrcer i el Baix Albaida al sud. És interessant notar que els municipis de Tous i Castelló (de la Ribera) no formaven originalment part de la Ribera Alta, mentre que Albalat de la Ribera i Estubeny sí que pertanyien a altres comarques, com la Ribera Baixa i la Costera. Esta diversitat històrica i geogràfica ha contribuït a la riquesa i varietat de la Ribera Alta.

En La Comarca Científica i amb les ciències socials, et contem més sobre esta comarca valenciana.

Ribera Alta
Vistes de la Murta, paratge natural de la comarca de la Ribera Alta.

Busques un científic/a social de la zona? En el nostre cercador trobaràs antropòlegs, criminòlegs, economistes, geògrafs, historiadors, psicòlegs, politòlegs, sociòlegs i treballadors socials d’esta comarca valenciana.

Filtrar per ciència
Científics/es socials
Antropòleg/a
Criminòleg/a
Economista
Geògraf/a
Historiador/a
Politòleg/a
Psicòleg/a
Sociòleg/a

Demografia de la Ribera Alta

La Ribera Alta és una de les comarques més poblades de les comarques del centre del territori, en gran part com a conseqüència del creixement urbanístic dels municipis d’Alzira, Algemesí i Carcaixent. En total, esta comarca valenciana compta amb 35 municipis:

Alberic10.710
Alcàntera de Xúquer1.427
l’Alcúdia12.176
Alfarp1.596
Algemesí27.305
Alginet14.219
Alzira45.451
Antella1.130
Beneixida652
Benifaió11.877
Benimodo2.233
Benimuslem662
Carcaixent20.498
Càrcer1.808
Carlet15.945
Catadau2.862
Castelló6.932
Cotes323
l’Ènova908
Gavarda1.053
Guadassuar5.910
Llombai2.648
Manuel2.496
Massalavés1.696
Montserrat9.017
Montroy3.185
la Pobla Llarga4.443
Rafelguaraf2.360
Real2.287
Sant Joanet534
Sellent380
Senyera1.108
Sumacàrcer1.054
Tous 1.312
Turís7.019
Dades: ARGOS GVA (2022)

Història de la Ribera Alta

Emli Beüt – escriptor, editor i activista cultural valencià – ja va incloure esta regió com a comarca històrica al mapa de Comarques naturals del Regne de València, de l’any 1934, un projecte de comarcalització del territori valencià que ja comptava amb la Ribera Alta com a entitat de caràcter propi.

I és que la història de la Ribera Alta està molt lligada a la seua situació geogràfica. És més, la conquesta d’Alzira (capital de la comarca) per Jaume I, va ser decisiva per ser l’única en aquell temps per la qual es podia creuar el riu Xúquer. D’ací ve el lema “Claudo Regnum et Adaperio” que significa “Obric i Tanque el Regne”. Per este motiu, el rei Jaume I li va atorgar infinitat de privilegis i títols a la ciutat.

A més a més, la història més recent ha posat en el mapa internacional a la Ribera Alta, concretament en 2011, quan les Festes de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí varen ser inscrites en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

L’altra cara de la moneda, no obstant, va ser el desastre de l’embassament de Tous, famós per haver causat a l’octubre de 1982 la major riuada a Espanya. Coneguda com la “Pantanada de Tous”, la riuada va inundar tota la comarca i va tindre efectes molt negatius a les diferents poblacions.

Economia de la Ribera Alta

Es tracta d’una comarca sustentada tradicionalment en l’agricultura i sobretot en la taronja, fruit que representa la principal exportació. La indústria de la Ribera Alta, en canvi, es troba principalment a la seua capital administrativa, Alzira. A diferència de la Ribera Baixa, la seua germana geogràfica, no compta amb un sector industrial tan potent com és el que gira al voltant de la fàbrica Ford, tot i que molts dels seus habitants sí que treballen en el mateix secto. Es tracta doncs, d’una xarxa industrial que impulsa l’economia de les dos comarques valencianes.

En construcció…

Geografia de la Ribera Alta

Mapa de la comarca de la Ribera Alta
Mapa de la comarca de la Ribera Alta fet per Montxo Vicente i Sempere (2005)

En construcció…

Sociologia i Antropologia de la Ribera Alta

Pel que respecta a la llengua, els municipis d’esta comarca són fonamentalment valencianoparlants, a excepció de Tous que oficialment és castellanoparlant. La qual cosa implica una forta cultura identitaria al voltant de les arrels tradicionals valencianes i amb un tret distintiu d’altres cultures de la resta del país.

En construcció…

Gastronomia i festivitats

En construcció…

Política i Administració Pública de la Ribera Alta

Actualment tots els municipis riberencs es troben agrupats en la institució pública de la Mancomunitat, una entitat on es gestionen diferents serveis per als Ajuntaments que la componen. L’objectiu de la mateixa és promoure iniciatives, cooperar i organitzar conjuntament tot allò que puga generar un benefici per a la societat riberenca.

Tot i això, la Mancomunitat de la Ribera Alta no assumeix cap competència en matèria de polítiques públiques que siga realment rellevant.

En construcció…

Institucions i bens culturals

En construcció…

Experiències socials a la Ribera Alta

Vídeos de la comarca de la Ribera Alta des del punt de vista de les ciències socials:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Utilitzem cookies per a assegurar que et donem la millor experiència en la nostra web. Si continues fent ús d’este lloc, assumirem que estàs d’acord amb això.  Sabes més